Wintertips voor je kamerplanten

Ja, het weer zover, de dagen zijn kort en koud, het is winter! We stoken de verwarming lekker op, maar ondanks dat het binnen lekker warm is, merken je kamerplanten ook dat het winter is. Wat je in deze periode kunt verwachten van je kamerplanten, of juist niet, vertel ik je graag in dit blog.

Waarom hebben kamerplanten last van de seizoenen?

Ze staan lekker binnen in onze verwarmende huizen, waarom zou een kamerplant merken dat het winter is en daardoor andere zorg nodig hebben? Dat komt door verschillende dingen. Ten eerste merkt een plant dat er veel minder licht is, door de kortere dagen in de winter. Daarnaast heeft de verwarming ook effect op je kamerplant.

Licht voor je plant in de winter

Een plant merkt dat er minder licht is in de winter, waardoor hij in winterrust kan gaan. Dat betekent dat je plant minder hard of helemaal niet zal groeien. Het kan ook gebeuren dat het nieuwe blad dat wel groeit, kleiner is dan de andere bladeren. Een plant die minder licht krijgt dan hij nodig heeft gaat vaak langzamer groeien en heeft minder water en voedingsstoffen nodig. Als je plant op een plek staat waar het in de winter echt heel donker wordt, kan hij zelfs wegkwijnen. Gaat het erg slecht met je plant? Dan kan het helpen om hem wat dichterbij het raam te zetten. Een paar meter is voor een plant al een groot verschil. Wanneer de dagen weer langer worden, kan je hem weer terugzetten naar de originele plek.

Water geven in de winter

Een plant in rust zal minder water gebruiken, dan wanneer hij hard groeit. Daarom is het in de winter altijd belangrijk dat je de grond controleert, om te voorkomen dat je te veel water geeft. Gebruik eventueel een watermeter als je twijfelt.

Zorg ervoor dat het water niet te koud is. Net als dat wij niet van een koude douche houden (okee, uitzonderingen daargelaten), doen je planten dat ook niet. Vul eventueel de gieter de avond van te voren, zodat het water op kamertemperatuur is.

Let extra op als je waterbollen gebruikt in de winter en voorkom dat deze de grond te nat maken. Hier lees je meer over het gebruiken van waterbollen.

Het effect van de verwarming op je kamerplanten

Heerlijk warm, die verwarming. En je planten zijn ook echt blij dat het binnen niet net zo koud is als buiten. Maar er is ook een negatief effect van de verwarming, namelijk dat deze de lucht erg uitdroogt. En droge lucht, oftewel een lage luchtvochtigheid, zorgt voor verdroogde bladeren en bruine randjes. Dat is gelukkig te voorkomen als je de luchtvochtigheid verhoogt. Bekijk deze video over luchtvochtigheid of lees meer over luchtbevochtigers om je verder te verdiepen in luchtvochtigheid.

Sommige planten hebben weinig last van droge lucht en kunnen makkelijker boven de verwarming staan. Dit zijn vooral cactussen en vetplanten, maar ook sterke planten, zoals sansevieria’s, dracaena’s en yucca’s, kunnen het vaak wel aan. Hou je plant altijd in de gaten om te zien of hij niet te snel verdroogd.

Mag je je plant verpotten in de winter?

Alles mag! Dat is leuk! Of het verstandig is om je plant in de winter te verpotten, verschilt per geval. Als jouw plant in rust is en dus geen nieuwe groei vertoont, is het beter om hem nog niet te verpotten. Wacht dan tot het voorjaar wanneer je weer nieuwe groei ziet. Dan kan je plant zich makkelijker herstellen van beschadigde wortels én kan hij de nieuwe voedingsstoffen effectief opnemen om mooie nieuwe groei te laten zien. Is jouw plant wel veel aan het groeien, ondanks dat het winter is en zie je dat de wortels echt te weinig ruimte hebben? Dan kun je hem zeker verpotten. Mijn tips hierbij zijn: zorg ervoor dat je potgrond op kamertemperatuur is en verpot je plant binnen. Vooral tropische planten houden niet van de kou en kunnen hier schade van ondervinden. Om dat te voorkomen, hou je je plant liever lekker warm.

Heeft je plant plantenvoeding nodig in de winter?

Net als bij het verpotten verschilt dit per plant: een plant die nog flink aan het groeien is, kan zeker voeding gebruiken, maar een plant die in rust is, hoef je niet bij te voeden. Twijfel je? Geef dan een kleinere hoeveelheid of niet. Te veel voeding kan de wortels van je plant beschadigen. Het is niet zo dat je kunt voorkomen dat je plant in winterrust gaat door hem voeding te blijven geven. Dus kijk vooral naar jouw plant.

Tocht

Als je huis niet goed geïsoleerd is, kan de vensterbank ook een koude plek worden. De kou van het raam en de warmte van de verwarming onder je plant, kan een slechte combinatie zijn voor je planten. Als het heel koud wordt, zet je je plant liever wat verder van het raam vandaan. Ook kan je plant blad laten vallen als hij op een tochtige plek staat.

Planten vervoeren in de winter

Bij het kopen van nieuwe planten in de winter, moet je even opletten. Vooral als het buiten koud is, kan dat effect hebben op je planten. Veel tropische planten houden niet van temperaturen onder de 15 graden en als het nog kouder wordt, kan er schade op de bladeren ontstaan. Pak je planten dus goed in voordat je ze vervoert en probeer ze warm te houden zolang je buiten bent. Ook als je gaat verhuizen is dit goed om op te letten; laat je planten niet lang buiten staan. Nog meer verhuistips lees je hier.

Je cactus verzorgen in de winter

Cactussen hebben nog weer een beetje een andere handleiding in de winter. Deze planten gaan in een stevige winterrust. Blijf je regelmatig water geven, dan heb je grote kans op rot in je plant. Daarom kun je je cactus droog zetten vanaf eind november tot het begin van de lente. Alleen als je cactus heel erg krimpt, kun je hem zo nu en dan een klein scheutje water geven. Als je de mogelijkheid hebt, kun je je cactus ook nog op een koelere plek zetten. Wanneer de dagen in het voorjaar weer langer worden en je plant weer water krijgt, heb je grote kans dat je plant gaat bloeien! Ook je vetplanten zet je in de winter droger dan in de rest van het jaar. Geef deze ongeveer één keer per week een scheutje water. Alleen als de blaadjes erg gaan rimpelen geef je ze wat extra.

Winterrust voor je planten en ook voor jou

Over het algemeen betekent de winterperiode dat je minder hoeft te doen voor de verzorging van je planten: ze groeien minder hard en hebben ook minder water nodig. Wie weet hoef je nog maar één keer per week een rondje met de gieter te maken. Minder werk en meer genieten dus!

Lees hier wat je moet doen als je plant niet in winterrust gaat.

Heb je een ruimte waar het wel heel koud wordt in de winter? Lees dan dit blog over welke planten een koude periode juist fijn vinden.


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen

BlogMama Botanicabasics, winter