De zin en onzin van een vochtmeter. Is een watermeter echt handig voor je plant?

Ken je dat gevoel, dat je bij je plant staat en niet zeker weet of hij water nodig heeft? Misschien ben je vergeten wanneer je je planten voor het laatst water hebt gegeven, of kan je niet goed zien of de grond nu droog is of niet. Daarom introduceer ik: de vochtmeter!

Deze watermeter kan jou helpen bij het water geven. Maar sommige vochtmeters zijn helemaal niet handig, daarom vertel ik je in dit artikel meer over de verschillende type vochtmeters en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Vochtmeter, vochtigheidsmeter, watermeter kamerplanten

Wat is een vochtmeter?

Een vochtmeter is een apparaatje wat je in de grond steekt en wat je direct vertelt of de grond droog, vochtig of nat is. Zo’n vochtigheidsmeter, of watermeter, heb je in analoge en digitale vorm. Zelf gebruik ik een analoge vochtmeter, dan hoef je nooit het batterijtje te wisselen en heb je minder kans dat je vochtmeter stuk gaat.

Verschillende type vochtmeters voor planten

Vochtmeters voor planten kun je kopen bij het tuincentrum, plantenwinkels of online. Je kunt vaak kiezen tussen een enkele vochtmeter zoals deze goedkope vochtmeter op Bol.com, of een drie-in-één vochtmeter zoals deze geavanceerde meter op Bol.com waarmee je ook de PH-waarde en het licht kunt meten. Hierbij vind ik de lichtmeter meestal niet erg goed en gebruik ik de PH-meter eigenlijk niet. Er zijn ook vochtmeters op batterij die geluid maken of een lampje laten branden als de grond droog is, zoals deze vochtmeter van chirp op Bol.com. Deze zijn niet voor alle planten geschikt, omdat cactussen en vetplanten die lang droog moeten staan, dan te snel weer water krijgen. En deze vochtmeters op batterij moet je permanent in de grond laten staan. Als je veel planten hebt, moet je dus ook veel meters kopen. Een standaard vochtmeter laat je niet in de grond staan en kan je voor al je planten gebruiken. Daarom is een analoge vochtmeter ideaal, een simpel apparaatje wat makkelijk te gebruiken is.

Hoe gebruik je een vochtmeter voor je kamerplanten?

Het gebruik is simpel: steek de vochtmeter in de grond en je kunt direct de waarde aflezen. Steek de meter op verschillende plekken en verschillende dieptes in je pot, zodat je een beeld krijgt van de verspreiding van het vocht. Soms is de onderste laag potgrond nog heel nat, terwijl de bovenste laag heel droog is. Of soms geef je altijd aan één kant water, waardoor de aarde aan de andere kant juist te droog is. Door meerdere metingen te doen, krijg je een duidelijk beeld.

Maak de meter schoon, voordat je een andere plant controleert. Zo voorkom je dat je per ongeluk een beestje verspreid. Even afvegen met een droog doekje is voldoende.

En, heel belangrijk, haal de meter na gebruik altijd uit de potgrond. Laat hem niet in de grond zitten. Als hij in de grond blijft zal de sensor oxideren, waarna je meter niet meer werkt. Veeg hem af met een droge doek en berg hem schoon op.

water+geven.jpeg

Zo lees je een vochtmeter af

Tijdens een meting slaat een wijzertje uit naar een waarde. Deze waardes gaan van 0 tot 10. 0 tot 3 zijn rood en staan voor droog, 4 tot 7 zijn groen en staan voor vochtig en 8 tot 10 zijn blauw en staan voor nat. Dit staat ook met woorden op de meter en is dus vrij duidelijk aangegeven. Het is erg afhankelijk van je plant, welke waarde optimaal zijn. Een cactus of vetplant moet bijvoorbeeld flink in het rood staan voordat je weer water geeft, terwijl een Calathea er helemaal niet van houdt om lang in het rood te staan. Je moet dus altijd zelf nagaan wat jouw plant nodig heeft. Moet hij flink droog vallen, of juist altijd vochtig zijn?

Wanneer wil je geen vochtmeter gebruiken?

Een vochtmeter werkt minder goed in heel luchtige grond, zoals orchideeën grond of grond met heel veel grove stukken. Dat komt omdat de sensor niet met voldoende materie in aanraking komt. Hierdoor kan de waarde die de meter aangeeft fout zijn. Heb je bijvoorbeeld een hele luchtige mix voor je aroids (monstera’s, anthuriums etc), dan kan dit fout gaan, omdat de sensor te veel lucht om zich heen heeft en niet voldoende grond. Gebruik bij deze planten liever alternatieve methode nummer 1 of 3, die hieronder staan. Ook kun je vochtmeters niet gebruiken bij hydrocultuur, gebruik bij hydrocultuur altijd een pot met ingebouwde watermeter zoals bijvoorbeeld deze handige potten met ingebouwde watermeter bij Bol.com.

Alternatieven voor een vochtmeter

Kun je ook zonder een vochtmeter? Jazeker! Ik heb jarenlang geen vochtmeter gehad en heb veel gelukkige planten. Een vochtmeter is dus niet essentieel, maar het is wel een apparaat dat je wat extra zekerheid kan geven. Wil je geen watermeter aanschaffen, maar ben je wel op zoek naar manieren om de vochtigheid van de potgrond beter in te kunnen schatten? Probeer dan een van de volgende tips:

  1. Gebruik je vinger, steek deze zo diep mogelijk in de grond en voel of de grond droog of nat is. Daarnaast kan je ook dit zien: blijven er veel kruimels aan je vinger hangen, dan is de grond nog nat. Komt je vinger schoon uit de grond, dan is de grond waarschijnlijk vrij droog.

  2. Gebruik een bamboe stokje, net als bij het testen of je cake al gaar is. Neem een schoon en droog bamboe stokje en steek dat zo diep mogelijk in de grond. Blijven er kruimels aarde aanhangen als je het stokje uit de grond haalt, dan is de grond nog vochtig of zelfs nat. Komt het stokje schoon uit de grond, dan is de grond droog. Test dit op verschillende plekken in de pot. Je kunt de prikker ook een tijdje in de grond laten staan en kijken of hij nat is geworden.

  3. Voel het gewicht van de pot. Dit is het makkelijkst als je plant in een plastic binnenpot staat. Til het binnenpotje en de plant even op vlak voordat je water geeft en direct daarna. Je voelt meteen een verschil in gewicht. Door zo nu en dan even je pot op te tillen, kan je makkelijk inschatten of al het vocht al uit de grond is en het tijd is voor meer water. Dit werkt vooral goed bij kleine en medium maatjes planten.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde posts over water