Zo red je je plant als je te veel water hebt gegeven

water.jpg

Het liefst hou je je planten zo gelukkig mogelijk, met mooie nieuwe bladeren, misschien wel een bloem en vooral geen rare vlekken of bruine randjes. Maar soms is het zo verleidelijk om wat extra water te geven, gewoon voor de zekerheid. En het voelt bijna naar om een plant zo nu en dan even geen water te geven.

Toch zullen veel planten juist blij zijn als je ze net wat minder liefde/water geeft. Want hoe moeilijk het soms ook kan zijn om niet te gieten, te veel water geven is dodelijk voor je planten. De gevreesde wortelrot kan je wortels en daarna je hele plant de nek om draaien. Het is dus belangrijk dat je op tijd ingrijpt als je te veel water hebt gegeven.

Je denkt er liever niet aan, maar wat als je je mooie plant te veel water hebt gegeven en je steeds meer blaadjes ziet afsterven. Je steekt je vinger wat dieper in de aarde en voelt dat het toch te nat is. Grote kans dat de wortels beschadigd raken door wortelrot. Maar in veel gevallen kan je je plant toch nog redden!

Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.

Als eerste check je of je wortels al beschadigd zijn door rot. Daarvoor haal je je plant uit z'n pot en haal je de aarde van de kluit af. Gezonde wortels zijn stevig en vaak wit of bruin gekleurd. Zijn de wortels nog gezond? Dan kan je je plant weer terug in de pot zetten en hou je hem wat droger dan eerst. Zie je wortels die snotterig zijn, dan heb je wortelrot. 

 
wortel.jpg
 

Snij alle beschadigde wortels weg, totdat er alleen nog maar gezonde wortels over zijn. Gebruik hiervoor een schoon mes, zodat je niet per ongeluk de gezonde wortels infecteert. Als je heel veel wortels moet weg snijden, is het ook belangrijk dat je een deel van de plant boven de grond weghaalt. Dan blijft de verhouding tussen de hoeveelheid wortels en blad in balans.

Hierna zet je je plant weer met verse potgrond terug in z'n pot. De wortels zullen nu weer gestimuleerd worden om terug te groeien en het kan een tijdje duren voordat je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen.

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Tip: Bestel het boek voor 17 februari 2019 tijdens de pre-sale en krijg je het boek gratis thuisgestuurd.


Gerelateerde posts