Zo red je je plant als je teveel water hebt gegeven

Foto: Aline Bouma

Te veel water aan je kamerplant geven overkomt iedereen wel eens. Soms is het zo verleidelijk om wat extra water te geven, gewoon voor de zekerheid. En het voelt bijna naar om een plant zo nu en dan even geen water te geven.

Toch zullen veel planten juist blij zijn als je ze net wat minder liefde/water geeft. Want hoe moeilijk het soms ook kan zijn om niet te gieten, te veel water geven is dodelijk voor je planten. De gevreesde wortelrot kan je wortels en daarna je hele plant de nek om draaien. Het is dus belangrijk dat je op tijd ingrijpt als je te veel water hebt gegeven.

Je denkt er liever niet aan, maar wat als je je mooie plant te veel water hebt gegeven en je steeds meer blaadjes ziet afsterven. Je steekt je vinger wat dieper in de aarde en voelt dat het toch te nat is. Grote kans dat de wortels beschadigd raken door wortelrot. Gelukkig kan je je plant in veel gevallen toch nog redden!

Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt, bijvoorbeeld met behulp van deze goedkope vochtigheidsmeter op Bol.com.

In onderstaande video vertel ik je alles over wortelrot, waardoor het ontstaat, hoe je het herkent en wat je er tegen kunt doen. Onder de video vind je een kort stappenplan wat je kunt volgen als je wortelrot hebt aangetroffen in je kamerplant.

Stappenplan als je plant te veel water heeft gekregen:

1) Als eerste check je of je wortels al beschadigd zijn door rot. Daarvoor haal je je plant uit z'n pot en haal je de aarde van de kluit af. Gezonde wortels zijn stevig en vaak wit of bruin gekleurd. Zijn de wortels nog gezond? Dan kan je je plant weer terug in de pot zetten en hou je hem wat droger dan eerst. Je kunt er ook voor kiezen de kluit nog even aan de lucht te laten drogen, voordat je hem weer terug zet in een pot. Zie je wortels die snotterig zijn, dan heb je wortelrot. Het kan ook zijn dat de wortels juist verdroogd zijn, dan is de kans groot dat je in het verleden last had van wortelrot en de beschadigd wortels zijn afgestorven en verdroogd.

 
wortel.jpg
 

2) Snij alle beschadigde wortels weg, totdat er alleen nog maar gezonde wortels over zijn. Gebruik hiervoor een schoon mes, zodat je niet per ongeluk de gezonde wortels infecteert. Als je heel veel wortels moet weg snijden, is het ook belangrijk dat je een deel van de plant boven de grond weghaalt. Dan blijft de verhouding tussen de hoeveelheid wortels en blad in balans.

3) Hierna zet je je plant weer met verse potgrond terug in z'n pot. De wortels zullen nu weer gestimuleerd worden om terug te groeien en het kan een tijdje duren voordat je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen. Wees voorzichtig met watergeven in deze periode. Je plant is zich nog aan het herstellen, als je te veel water geeft, ligt de wortelrot weer op de loer. Geef liever iets vaker een klein scheutje, dan in één keer heel veel. Zodra je plant er weer beter uit gaat zien, zal hij minder gevoelig worden.

Is een waterbol of waterdruppelaar of waterbol handig?

De laatste tijd krijg ik veel vragen over waterbollen en waterdruppelaars, dus ben je op zoek naar een gadget om je te ‘helpen’ met het water geven? Lees dan dit uitgebreide blog over waterbollen.

Mensen vragen ook:

Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde posts over water geven