Plantenvraag: Dompelen of gieten?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Dompelen of gieten? Ik ben slecht in water geven. Nu heb ik iets nieuws ontdekt: 1x per week de planten dompelen in een emmer water en dan goed uit laten lekken. Is dit slim om te doen of worden ze dan te nat?’

- Sandra

water geven met gieter of dompelen.jpg

Hoi Sandra! Soms is het even zoeken naar de ideale manier om je planten water te geven! Je kunt je planten water geven met een gieter als onderdompelen, beide methodes hebben voor- en nadelen. Zelf ben ik meer fan van gieten dan dompelen en dat zal ik graag uitleggen.

Wanneer je je planten onderdompelt, raakt de grond helemaal verzadigd. Dit kan op zich geen kwaad, maar als je het structureel elke week doet, kan het zijn dat de grond tussendoor te nat blijft. Dat kan dan weer resulteren in een wortelrot bij je planten. Als je je planten onderdompelt, is het belangrijk om in de gaten te houden of de grond wel droog genoeg is, voordat je dat nog een keer doet.

Vaak is de grond dieper in de pot nog veel vochtiger dan de bovenste laag. Als je controleert of je planten weer een dompelbad kunnen gebruiken, moet je dus ook dieper in de pot checken. Steek je vinger in je potgrond of gebruik een vochtmeter dit goed te controleren.

Wil je toch graag dompelen, doe dit dan niet standaard elke week, maar hou in de gaten hoe lang het duurt voordat de potgrond weer droog is. Je moet je plant wat vaker controleren, maar dan heb je minder kans dat je te veel water geeft.

Soms lees ik op het internet dat met onderdompelen de plant zelf bepaald hoeveel vocht hij opneemt, maar dat is helaas niet waar. De potgrond zal vocht opzuigen totdat het verzadigd is, daar hebben de wortels van de plant geen invloed op. Is de potgrond te lang nat geweest en ben je bang dat er wortelrot is verschenen, check dan dit blog.

Een voordeel aan het gieten is dat je de hoeveelheid water goed kunt controleren. In de winter, als je planten minder water nodig hebben, geef je gemakkelijk wat minder. Of juist meer tijdens de warme zomerdagen. Hierdoor kun je wel een vaste dag in de week kiezen dat je je planten water geeft. Natuurlijk check je altijd weer even de vochtigheid van de potgrond om te zien of je veel of weinig water moet geven.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over water