Wat is te veel en wat is te weinig water voor jouw plant?

water geven.jpg

De meeste vragen die ik krijg, hebben te maken met water geven aan je planten. Wat is nou te veel en wat is te weinig, hoe krijg je daar nu grip op? Met deze tip leer je snel en makkelijk herkennen hoe vochtig je potgrond is.

Hoeveel water je precies aan je plant moet geven, kan ik je helaas niet zeggen. Dat is van zoveel factoren afhankelijk, zoals het seizoen en de temperatuur in je huis, en kan van week tot week veranderen. Het is dus belangrijk dat je dat zelf goed leert herkennen.

Check dus altijd de vochtigheid van de grond voordat je water geeft. Één manier om dat te doen is door je vinger in de grond te steken en de vochtigheid te voelen. Maar dat geeft nog niet altijd een indicatie die goed genoeg is. Of misschien staat je plant in een heel diepe pot, waardoor je niet diep genoeg in de pot komt.

Gelukkig is er een heel handig en simpel apparaat dat je hierbij kan helpen. Dit is ideaal als je net begint met het verzorgen van je planten of gewoon wat meer zekerheid wilt hebben bij het water geven. Om de grond te checken kun je namelijk een vochtigheidsmeter gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze goedkope vochtigheidsmeter op Bol.com.

Een vochtmeter of watermeter voor planten werkt heel simpel: je steek de meter in de grond en de meter geeft direct aan hoe vochtig of droog de aarde is. Nu moet je natuurlijk nog wel even uitzoeken of de grond van je plant tussen het water geven door droog mag vallen of dat je plant altijd vochtig moet blijven. Maar zodra je dat ook weet, wordt het water geven opeens een stuk makkelijker.

Steek altijd even de vochtigheidsmeter in de grond en viola, je ziet direct of je plant al dorstig is. Bij grote potten kun je de meter op verschillende plekken in de grond steken, zodat je voorkomt dat de grond aan één kant droog is en aan de andere kant vochtig.

Je kunt een vochtigheidsmeter online kopen op Bol.com, maar ook in tuincentra. Een simpel apparaat wat gissen uit het water geven haalt!


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

Gerelateerde posts over water

BlogMama Botanicabasics, water