Plantenvraag: Witte knobbels op een wortel in het water

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, de wortel van mijn avocado plant bevat witte knobbels. Hij staat op water. Is dit normaal?’

- Beau

witte knobbels op plantje bij stekken

Hoi Beau! Staat je stekje net lekker op water, zie je zoiets verschijnen! En dan de ultieme vraag: is dit een goed teken of een slecht teken voor je stekje. Ik ga je geruststellen!

Witte bultjes op stekjes in water

Soms verschijnen er witte knobbeltjes of bultjes op stekjes die in het water staan. Deze witte knobbels kunnen op allerlei stekjes verschijnen, bijvoorbeeld bij de Dracaena, Epipremnum of Pachira aquatica. Soms groeien de knobbels op de stam en soms op de wortel. Op de foto zie je een stekje van de Pachira aquatica met de knobbeltjes op de stam. De knobbels verschijnen vanuit de plant, soms zitten ze goed vast, maar soms kun je ze er ook makkelijke vanaf vegen. Deze knobbeltjes lijken een soort vergroeiing of schimmel, maar zijn eigenlijk een goed teken!

Deze knobbels zijn groepjes cellen waaruit later wortels kunnen groeien. Ze kunnen dus zowel op de steel, als op de wortels ontstaan. Zitten de knobbels op een wortel, dan kunnen er zijwortels groeien. Dit gebeurt trouwens niet altijd: niet uit elk knobbeltje zal een wortel groeien. Maar het is een teken van groei aan je plant of aan je stek.

Je kunt de knobbeltjes dus met een gerust hart laten zitten en het enige wat je hoeft te doen is zo nu en dan het water verversen. Heb je ze per ongeluk van je plant geveegd: geen nood, hij kan nog steeds wortelen, maar misschien duurt het nu wel wat langer.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

Stek je plant boek

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts over water