Bloeiende kamerplanten: de kleurrijke Bromelia plant

Bromelia bloeiende kamerplant rood bloeiende kamerplant  verzorging Guzmania, Vriesea, Tillandsia, Aechmea Ananas

Bloemen van verschillende Bromelia soorten. Mijn favoriet: de roze Aechmea mét gevlekt blad.

Groene kamerplanten zijn leuk en aardig, maar als je een beetje kleur wilt toevoegen aan je interieur, zijn bloeiende planten zoals de Bromelia’s echt geweldig. Deze tropische planten zijn een makkelijke kamerplant en blijven ook na de bloei nog tijden mooi.

Van oorsprong komen deze planten voor in de jungles van Midden- en Zuid-Amerika. Kan je je voorstellen dat je zulke felgekleurde bloemen in het wild tegenkomt? Dat moet toch magisch zijn!

Om de verzorging van Bromelia’s echt te begrijpen is het handig om te weten hoe ze in het wild groeien. Anders dan je misschien verwacht, groeien de meeste planten in deze familie niet met hun wortels in de grond, maar juist hoog in de bomen. Het zijn epifytische planten. Dat betekent dat ze zich met hun wortels vasthouden aan de takken van bomen en leven van de regen en het vocht wat in de lucht hangt. En in tropische regenwouden is dat nogal wat. 

Kleurrijke juweeltjes uit de jungle: ontelbaar veel Bromelia soorten

De Bromelia familie is heel groot en veelzijdig: van bloeiende Aechmea’s tot de ananasplant en airplants. Er zijn meer dan 3.000 soorten, dus we kunnen nog wel even verder met deze lijst! Een aantal Bromelia’s kom je in het tuincentrum tegen als sterke kamerplanten. Denk bijvoorbeeld aan: Guzmania, Vriesea, Tillandsia, Aechmea en Ananas.

Bromelia bloeiende kamerplant rood bloeiende kamerplant  verzorging Guzmania, Vriesea, Tillandsia, Aechmea Ananas

Bromelia’s combineren geweldig met groene kamerplanten

Hoe verzorg je Bromelia's binnenshuis? Het ideale licht voor Bromelia’s

De meeste Bromelia’s houden niet van de volle zon. Zet ze dus niet in het directe licht, dan kunnen de bladeren bruin worden en de bloemen sneller verwelken. Zorg voor een plek waar indirect licht is, waar de zon dus niet vol op schijnt, maar ook niet te ver van een raam vandaan. 

Water geven in de kelk van een Bromelia met gele bloem

Water geven in de kelk van de Bromelia

De unieke manier van water geven aan de Bromelia

De bladeren van Bromelia’s groeien zo dat er een kelk in het midden van de plant gevormd wordt. Hierin vangt de Bromelia in het wild regenwater op. Ook als je de plant thuis water geeft, zorg je dat hier een klein laagje water in staat. Gedurende de zomermaanden zal de kelk sneller leeg zijn dan in de winter. Dus controleer je plant wekelijks en geef water als het nodig is. 

Ververs zo nu en dan al het water in de kelk, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich hierin te vestigen. Het liefst geef je regenwater, daar kan de plant ook voldoende voeding uit halen.

Vergeet ook de potgrond niet! Omdat de Bromelia niet veel water opneemt met z’n wortels, hoef je niet heel veel water te geven. Eén keer per week een scheut is meestal voldoende, zo droogt de grond niet helemaal uit.

Wat kun je doen met een uitgebloeide Bromelia?

Bij de juiste verzorging blijft een bloem wel 3 tot 6 maanden aan de plant zitten. En als je plant uitgebloeid is? Knip de bloei uit je plant en geniet van de mooie groene bladeren. De moederplant bloeit één keer in haar leven, dus verwacht geen nieuwe bloem. Maar de Bromelia kan nog lang leven nadat ze is uitgebloeid en zorgt voor nieuwe plantjes die vanuit de wortels groeien.

Deze stekjes kun je zelf weer opkweken tot volwassen planten die wél kunnen bloeien. Laat de stekken eerst aan de moederplant groeien, tot ze half zo groot zijn als de moederplant. Graaf ze dan uit en verwijder de stek met wortel en al van de moederplant. Zet ze in een eigen potje met luchtige potgrond en houdt deze grond licht vochtig. Vergeet niet dat de stekjes ook in de kelk water willen krijgen. 

Bromelia stek die naast de moederplant groeit. Bromelia stekken

Stek aan de voet van de moederplant

Hoe krijg ik mijn Bromelia weer in bloei?

Bromelia planten die je zelf hebt gestekt, kunnen ook bloeien. Het kan een paar jaar duren voordat je plant zover is, maar er is ook een truc om je plant eerder in bloei te brengen. Doe dit wanneer je plant minstens een jaar oud is. Je kunt een rijpe appel gebruiken om de bloei te stimuleren. Leg de appel in het hart van de plant en zet deze samen in een doorzichtige plastic zak die je dicht doet. De appel produceert ethyleen, een gas dat jouw plant zal stimuleren om te bloeien. Na drie weken haal je de appel er weer uit en is het wachten geblazen. Het kan nog acht tot zestien weken duren voordat het zover is, maar dan heb je een echte nieuwe bloem in je plant! 

Verpotten van Bromelia’s

Dit taakje hoef je eigenlijk zelden of nooit uit te voeren. In het wild gebruiken Bromelia’s hun wortels vooral om zich aan een boom vast te groeien en dus hebben ze maar een klein wortelgestel. De kans dat je plant de pot uit groeit is niet heel groot, waarschijnlijk hoef je hem nooit te verpotten. Zie je toch wortels onderuit de gaatjes groeien? Kies dan een iets grotere pot en ga voor een luchtige potgrond, zoals orchideeëngrond, om je plant in te zetten.

Close up van een rode Guzmania

Hoeveel voeding heeft een Bromelia nodig?

Volgroeide Bromelia planten hebben eigenlijk geen voeding nodig. Makkelijk he. Ze groeien maar weinig en te veel voeding kan de plant schaden. Als je stekken hebt gemaakt, kun je die wel ondersteunen door zo nu en dan voeding te geven.

Zijn Bromelia’s giftig voor huisdieren?

Een groot pluspunt van deze makkelijke kamerplant is dat ze niet giftig zijn voor huisdieren. Geen stress als je kat aan het blad heeft geknabbeld, of je hond je hele plant heeft opgegeten. Zonde van je plant is het natuurlijk wel, maar gevaarlijk gelukkig niet. 

Meer leren over Bromelia’s

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bromelia.info, op deze website vind je nog veel meer informatie over deze kleurrijke tropische kamerplanten.


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde posts