Dé makkelijkste en leukste manier om een avocadopit te ontkiemen

Avo-01.jpg

Voor mijn boek Stek Je Plant heb ik Nelson (@nelplant) geïnterviewd, die je misschien wel kent van zijn indrukwekkende avocadoboompjes verzameling. Ik kon het natuurlijk niet laten om hem naar zijn geheime tips te vragen. Zijn methode heb ik nog net een stapje verder geperfectioneerd, waardoor nagenoeg al mijn pitten tegenwoordig uitkomen! Dus geen gehannes met stokjes en prikkers meer, maar een makkelijke methode met goed resultaat.

  1. Eet een avocado. Heerlijk! Als de pit een beetje beschadigd bij het openmaken van je avocado, maakt dat niks uit.

  2. Was de pit en leg hem in een glas water voor zo’n 48 uur. Een beetje langer of korter maakt niet uit.

  3. Verwijder met een mesje het bruine buitenste laagje van de pit.

  4. Maak wat stevig keukenpapier vochtig en rol je pit hierin. Dit stop je in een plastic zakje en leg je op een warme plek. De hoeveelheid licht maakt hierbij niet uit.

  5. Check je pit regelmatig. Als het papier droog is, maak je het weer vochtig.

  6. Hoe lang het duurt voordat je pit ontkiemt, kan erg verschillen. Na een paar weken zal je een barst zien verschijnen en nog later komt er een kleine wortel uit piepen.

  7. Als de wortel een paar centimeter is, zet je hem op water. Na verloop van tijd zal de stengel met blaadjes omhoog komen en viola! een nieuwe mini avocadoboom!

Zolang de bladeren mooi groen zijn en er gezond uitzien, kun je de avocado in het water houden. Worden ze geel, dan heeft je plant voedseltekort en kan je ervoor kiezen hem in de grond te zetten. Houd hierbij de pit half boven de grond. En let er bij het verpotten op dat je de pit niet per ongeluk breekt, door je plant vast te houden aan de stam.

Zet je mini boom op een plek met veel indirect licht, eventueel een beetje direct zonlicht. Een plek die te donker is zorgt voor ielige groei van je plant. Als je boompje goed aan het groeien is, kan je hem ook in de volle zon zetten.
Veel plezier!

Avo-02.jpg

Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!


Gerelateerde posts