Dé makkelijkste en leukste manier om een avocadopit te ontkiemen

avocado pit planten

Je eigen avocado plant laten groeien is heel leuk, en met de tips hieronder is het helemaal niet moeilijk!

Er zijn verschillende methodes om je avocado pit in water te laten wortelen, maar de methode die ik hier deel is het makkelijkst en in mijn ervaring meest succesvol: geen gehannes met stokjes en prikkers, maar een makkelijke methode met goed resultaat.

Dus wil je jouw avocado pit kweken, maar lukt het niet om een avocado pit te laten ontkiemen?

Nagenoeg al mijn avocado pitten komen uit met deze methode:

  1. Eet een avocado. Heerlijk! Als de pit een beetje beschadigt bij het openmaken van je avocado, maakt dat niks uit.

  2. Was de pit en leg hem in een glas water voor zo’n 48 uur. Een beetje langer of korter maakt niet uit.

  3. Verwijder met een mesje het bruine buitenste laagje van de pit.

  4. Maak wat stevig keukenpapier vochtig en rol je pit hierin. Dit stop je in een plastic zakje en leg je op een warme plek. De hoeveelheid licht maakt hierbij niet uit.

  5. Check je pit regelmatig. Als het papier droog is, maak je het weer vochtig.

  6. Hoe lang het duurt voordat je pit ontkiemt, kan erg verschillen. Na een paar weken zal je een barst zien verschijnen en nog later komt er een kleine wortel uit piepen.

  7. Als de wortel een paar centimeter is, zet je hem met zijn kontje in een glazen kiemvaasje of schaaltje, bijvoorbeeld dit leuke glazen kiemvaasje van Dille & Kamille. Je kunt de wortel van de avocadopit ook in een vaasje of flesje plaatsen dat gevuld is met water op kamertemperatuur in combinatie met dit porseleinen kiemschaaltje van Botanopia. Plaats het mooie witporseleinen kweekschaaltje bovenop een glas of potje dat je al hebt. Een kiemschaaltje zorgt ervoor dat je pit comfortabel en droog ligt terwijl de wortels hun weg naar het water beneden vinden. Je kunt het natuurlijk ook zonder kiemschaaltje proberen door een flesje tot de rand met water te vullen, maar let er dan wel op dat de pit niet nat wordt. Na verloop van tijd zal de stengel met blaadjes omhoog komen en viola! een nieuwe mini avocadoboom!

Avocado kweken

Avocado kweken met kiemschaaltje van Botanopia

Hoe lang duurt het voordat een avocado pit ontkiemt?

In het beste geval zal je na een paar weken een barst op je pit zien verschijnen. Dit is het eerste teken van leven van je pit. Maar het kan ook veel langer duren. Zolang je pit er nog fris uitziet en hard aanvoelt, is het een kwestie van geduld hebben. Als je pit zacht aanvoelt dan is hij gaan rotten en kun je hem beter weggooien.

Waar vind je grote kiemschaaltjes voor een avocado pit?

De makkelijkste manier om een avocado op water te zetten is behulp van een kiem- of kweekschaaltje met een groot gat. Deze schaaltjes zijn alleen heel lastig verkrijgbaar. Ik gebruik kiemschaaltjes van Botanopia, die zijn van porselein en handgemaakt in een klein keramiek atelier. Ze zien er mooi uit en zijn eindeloos herbruikbaar. Dit Botanopia kiemschaaltje in maat Large is online verkrijgbaar en is perfect voor avocado pitten. Je kunt ook dit goedkope glazen kiemvaasje van Dille & Kamille online bestellen.

Wat is het beste moment om je avocado pit te ontkiemen?

Je kunt het hele jaar door avocado’s ontkiemen, maar als je ervoor zorgt dat je plant in het voorjaar en de zomer echt aan het groeien is, zal je avocado de mooiste groei laten zien. Omdat je niet van te voren weet of je pit in 2 weken of 2 maanden gaat ontkiemen, is dit lastig te plannen. Maar het einde van de winter en het begin van het voorjaar is het ideale moment om te starten. Laat je je avocado in de winter ontkiemen, dan heb je kans dat hij wat langzamer groeit en misschien kleinere blaadjes maakt.

Ideaal voor avocado kweken: dit glazen Stek & kiemvaasje van Dille & Kamille

Avocado kweken tot plant

Je avocado pit staat nu op water en groeit al nieuwe blaadjes. Zolang de bladeren mooi groen zijn en er gezond uitzien, kun je de avocado in het water houden. Worden ze geel, dan heeft je plant voedseltekort en kan je ervoor kiezen hem in de grond te zetten. Je kunt hem ook al eerder in de grond zetten. Het is aan te raden om de pit op een gegeven moment te planten, zo ondersteun je de groei het beste en krijg je uiteindelijk een echte avocado boom. Echte avocado’s zullen er in Nederland helaas niet aan groeien.

Avocado pit planten

Je kunt je pit al planten als de wortels zo’n 10 centimeter lang zijn. Houd bij het planten van de avocadopit de pit half boven de grond. En let er bij het verpotten op dat je de pit niet per ongeluk breekt, door je plant vast te houden aan de stam. Gebruik standaard potgrond waar je eventueel wat perliet doorheen mengt, bijvoorbeeld deze Bio Perliet op Bol.com. Dat zorgt voor een mooi luchtig mengsel.

 

Geef je kamerplanten (en jezelf) een beetje extra liefde: bekijk mijn shop met handige plantenspulletjes

 

Avocado plant groeien, hoeveel licht heeft je avocado pit nodig?

Zet je mini boom op een plek met veel indirect licht, eventueel een beetje direct zonlicht. Een plek die te donker is zorgt voor iele groei van je plant. Als je boompje echt goed aan het groeien is, kan je hem ook in de volle zon zetten.

Kun je ook een avocado pit zonder wortels direct in de grond planten?

Heb je geen zin in gedoe met zakjes, maar wil je je avocado pit direct in de grond planten? Dat kan ook, maar dat duurt vaak langer en je hebt een lagere slagingskans. Met de volgende tips gaat het hopelijk lukken:

  1. Was je avocado pit en laat hem 48 uur weken in een glas water

  2. Verwijder het bruine schilletje van de pit met een mesje

  3. Vul een potje met ongeveer 10 centimeter doorsnee met verse potgrond. Eventueel meng je voor extra luchtigheid een handje perliet door de grond, bijvoorbeeld met deze Bio Perliet op Bol.com.

  4. Leg je pit hierop en duw hem een stukje in de grond, zodat hij tot halverwege in de grond zit. Hou hierbij het smalle gedeelte aan de bovenkant en het ronde gedeelte aan de onderkant.

  5. Maak eventueel een klein kasje over je plant heen met een plastic boterhamzakje. Nu hou je de grond vochtig en is het afwachten tot je groei ziet verschijnen. Als eerste zal je zien dat de pit openbarst en zal de wortel gaan groeien. Nog later zal de stengel ook gaan groeien.


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com


Gerelateerde posts