STEK JE PLANT

Mama Botanica’s Grote Gids voor Kleine Stekjes

In februari 2019 komt mijn nieuwe boek ‘Stek je plant’ uit. Met het boek kweek je je eigen urban jungle. In het boek leer ik je de belangrijkste stekmethodes en pas ik ze toe op meer dan 40 fotogenieke planten die populair zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Binnen de kortste keren zie je jouw eigen stekjes wortelen en weet je precies hoe je ze moet verzorgen. Zo breidt je je plantenverzameling uit tot een urban jungle en heb je altijd stekjes om te delen met je vrienden.

Mama Botanica_Stek je Plant_Persfoto02_lowres.jpg

Er is een overvloed aan informatie over het verzorgen van planten, maar ik miste een overzichtelijk werk dat je verder helpt bij het stekken van kamerplanten. Mijn plantenkennis komt vooral uit vintage boeken uit de jaren ‘60 en ‘70, een tijd waarin er ook veel aandacht was voor het groeien van planten in huis. Maar ook uit die periode kon ik geen goed overzichtelijk werk vinden over stekken. Soms wordt er een hoofdstuk aan gewijd, maar uiteindelijk bleef ik veel zelf experimenteren en uitzoeken.

Stukjes afknippen en dan op water zetten of juist direct in de grond? Vochtig houden, of juist droog? Het verschilt per plant, dus het was flink experimenteren om uit te vinden hoe je je kamerplanten het beste kunt stekken. Sommige stekjes hebben het avontuur niet overleefd, maar anderen deden het juist heel goed. Al deze ervaringen, aangevuld met kennis van kwekers, heb ik gebundeld tot het boek ‘Stek je plant’

Mama Botanica_Stek je Plant_Persfoto04_lowres.jpg
 

Planten zijn niet alleen mooi en fascinerend, maar door ze te stekken en te verzorgen, zorg je ook voor jezelf

 
Mama Botanica_Stek je Plant_Persfoto01_lowres.jpg

Met dit boek wil ik jou overtuigen om de schaar in je planten te zetten. Want wat is er nu leuker dan je eigen planten vermeerderen? Uit één enkel blaadje kan je soms al een hele plant laten groeien. Ik hou heel erg van het stekken van planten, want je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en durft meer rigoureuze dingen in je plantenverzorging. Je Monstera helemaal terugknippen, zodat ze weer vol zal uitlopen, zal niet meer iets zijn om wakker van te liggen. Dat biedt juist veel nieuwe mogelijkheden om te stekken!

Het leukste aan het stekken van planten vind ik dat je bijzondere, unieke planten groeit die extra waarde in zich mee dragen, omdat je hem zelf hebt gekweekt. Met mijn boek, een schaartje en wat mooie vaasjes en potjes met verse potgrond, zal je steeds vaker en makkelijker je planten gaan stekken en zal je zien dat je je omgeving heel snel omtovert tot een groene oase.

 
 
 

Het boek ‘Stek je plant’ ligt vanaf februari 2019 in de winkels