Rouwvliegjes bestrijden in je kamerplant: zo kom je er vanaf met natuurlijke bestrijding

Rouwvliegjes zijn misschien wel de meest voorkomende beestjes op kamerplanten. Gelukkig zijn ze niet zo schadelijk als ander ongedierte en kan je ze ook makkelijk bestrijden. Ze zijn wel erg irritant en kiezen meestal jouw hoofd om omheen te vliegen.

Tijd dus om ze wat beter te leren kennen én erachter te komen hoe je ze het best kunt voorkomen en bestrijden.

Lees lekker verder of ga direct naar:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes. Samen zijn we voor het verminderen van gif bij het bestrijden van ongedierte in je kamerplanten.

Rouwvliegjes

Het wel bekende rouwvliegje

Wat zijn rouwvliegjes?

Nagenoeg elke plantenliefhebber zal deze beestjes wel eens hebben gehad: rouwvliegjes. Officieel heten ze varenrouwmuggen en het zijn kleine, zwarte mugjes, van zo’n 1 tot 5 mm groot. Gelukkig prikken ze niet, maar ze kunnen wel erg irritant zijn. Omdat de vliegjes zich snel kunnen voortplanten, zit je al snel met een plaag. Rouwvliegjes worden vaak verward met fruitvliegjes, maar fruitvliegjes lijken wat groter en zitten veelal op fruit, waar je rouwvliegjes eerder bij je plant ziet. Ze zitten het liefst op vochtige potgrond en vliegen op als je je plant water geeft, of ze vliegen de hele dag rond je hoofd. Je zou ze bijna gaan zien als een gezelschapsdier, maar waarschijnlijk wil je er liever vanaf.

Wat doen rouwvliegjes met je plant?

De volwassen vliegjes doen niets met je plant, maar ze leggen graag hun eitjes in de vochtige potgrond. De larve die hieruit komen, kunnen wel schadelijk zijn. Deze leven van organisch materiaal dat afbreekt in de grond en in sommige gevallen ook van de wortels van je plant. Vooral bij stekjes of zaailingen kan dit schadelijk zijn. Oudere planten kunnen in de meeste gevallen makkelijk herstellen, al is geen schade aan de wortels natuurlijk altijd beter.

Larve van een rouwvliegje

Wat is de levenscyclus van een rouwvliegje?

De volwassen vliegjes leven maar enkele dagen, een periode waarin het vrouwtjes veel eitjes legt, zo’n 50 tot 300 stuks. Na 2 tot 3 dagen komen deze eitjes alweer uit. De larven zijn 5 tot 12 mm lang, hebben geen poten en zijn wit van kleur met een zwarte kop. Ze verpoppen zich om als volwassen vliegjes uit de grond te komen. Het hele proces van ei tot volwassen rouwvlieg duurt gemiddeld drie of vier weken. Zo kan je je voorstellen hoe snel de plaag zich kan uitbreiden. Tijd om actie te ondernemen dus.

Felti aaltjes inzetten tegen rouwvliegjes

Rouwvliegjes, zo kom je er weer vanaf!

Daar zit je mooi mee, een vliegjesinvasie. Je kunt natuurlijk wild in het rond gaan meppen om de vliegjes dood te slaan, maar het werkt beter en effectiever om de kern van het probleem aan te pakken: de larven in de potgrond. Er zijn eigenlijk geen gangbare sprays tegen rouwvliegjes, zoals die wel te vinden zijn voor bijvoorbeeld wolluis of spint. Gelukkig zijn de larven heel effectief en gemakkelijk aan te pakken met natuurlijke vijanden: de aaltjes Steinernema feltiae die Insect Heroes verkoopt onder de naam Felti. Tip: in dit combi-pakket van Insect Heroes zitten zowel biologische Felti aaltjes als handige vangplaatjes. Hieronder lees hoe je rouwvliegjes met met Felti aaltjes en vangplaatjes kunt bestrijden.

Wat zijn aaltjes?

Dat zijn microscopisch kleine wormpjes, ook wel nematoden genoemd, die je aan het water toevoegt dat je aan je planten geeft. Felti nematoden komen ook in Nederlandse bodem voor, het is dus een inheemse soort, een natuurlijkere manier om rouwvliegjes te bestrijden is er niet. Je ontvangt een zakje met wat poeder erin, van de wormpjes zelf is eigenlijk niks te zien. Ze dringen een larve binnen en scheiden daar een bacterie uit, waardoor de larve dood gaat. Zijn er geen larven meer? Dan verdwijnen ook de Felti aaltjes. Voor een optimaal resultaat laat je de potgrond een week of twee niet uitdrogen, zodat de aaltjes goed hun werk kunnen doen. Als de potgrond uitdroogt, kunnen de aaltjes zich niet voortbewegen, ze hebben het vocht dus nodig voor een goede verspreiding en om te overleven.

Hoe kom je van de volwassen vliegjes af?

Hiermee zijn de larven van de rouwvliegjes uitgeschakeld, maar je zit nog wel met de volwassen vliegjes. Gebruik hiervoor vangplaatjes, Insect Heroes verkoopt bijvoorbeeld de handige kleine Sticky Leaf mini (of deze grote Sticky Leaf platen als je echt veel vliegjes in huis hebt). De volwassen vliegjes worden aangetrokken door de gele kleur en blijven op de vangplaat plakken, waardoor ook deze worden weggevangen. Je kunt het hele jaar door wat vangplaatjes laten staan. Zo kan je goed zien of er weer een nieuwe rouwvliegjes plaag de kop op steekt en op tijd nieuwe aaltjes inzetten.

Sticky Leaf vangplaatje tegen rouwvliegjes

Wat doe je preventief tegen rouwvliegjes?

Vochtige potgrond is waar rouwvliegjes door aangetrokken worden. Om jouw planten minder aantrekkelijk te maken, kun je de grond tussen twee watergeefbeurten in droog laten vallen. Hierdoor gaan de vliegjes liever een andere plant opzoeken. Niet elke plantensoort kan dit aan. Heb je planten die waarvan de grond altijd vochtig moet blijven? Dan ontkomt je er bijna niet aan om zo nu en dan wat rouwvliegjes in huis te hebben. Je kunt de plaag beperken door het preventief inzetten van gele of groene vangplaatjes , omdat de volwassen vliegjes aan deze plaatjes blijven vastplakken. Daarnaast zie je door de plaatjes in de gaten te houden sneller dat de vliegjes weer actief zijn en kan je actie ondernemen.

 

Heb je regelmatig last van rouwvliegjes? Dan kun je de Felti aaltjes ook preventief inzetten, door eens in de zoveel tijd de aaltjes toe te passen. Zo zijn de vliegjes in het voorjaar en de zomer het meest actief en kun je een plaag voor zijn met een preventieve dosis Felti aaltjes. Maar wees ook niet verbaasd als je in de winter veel rouwvliegjes ziet vliegen, als je te veel water geeft, weten de vliegjes je planten ook in de winter te vinden.

Een rouwvliegje langs de meetlat

Welke planten zijn gevoelig voor rouwvliegjes?

Vochtige potgrond is waar rouwvliegjes van dromen, dus planten die vochtige grond nodig hebben zijn al snel het slachtoffer van een plaag. Denk hierbij aan varens en veel tropische planten. Planten die te veel water krijgen en wortelrot hebben, trekken de vliegjes nog meer aan. De larven houden enorm van wortelrot en eten daar maar al te graag van. Planten in hydrocultuur zijn niet gevoelig voor rouwvliegjes. Het substraat is anorganisch, waardoor de larven niets te eten hebben.

Kun je 100% van rouwvliegjes afkomen?

Met het inzetten van Felti aaltjes in combinatie met vangplaatjes ben je snel van je rouwvliegjes af. De meest voordelige optie is dit combi-pakket van Insect Heroes met Felti aaltjes en handige vangplaatjes. Als je van de plaag af bent en je de potgrond van je planten hierna niet te nat houdt, is de kans minder groot dat ze terug komen. Maar wanneer de omstandigheden ideaal zijn, vinden ze hun weg ook weer terug naar jouw planten. Wees dus niet verbaasd of teleurgesteld als je weer rouwvliegjes ziet. Gelukkig zijn ze met natuurlijke vijanden makkelijk en effectief te bestrijden.

Samenwerking 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes, een bedrijf met een duurzame missie dat natuurlijke vijanden tegen ongedierte in je planten aanbiedt. Hun doel is om ons gifvrij van onze kamerplanten te laten genieten. Hun biologe Laura Vriend heeft bijgedragen aan de juiste kennis en je vindt linkjes naar hun producten in dit artikel.


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde posts over beestjes: