Beestjes op je planten

beestjes

Ben je een slechte plantenouder als er wel eens 
beestjes in je planten zitten?
Nee hoor, helemaal niet! 

Wat kan je er aan doen om je planten iets weerbaarder te maken tegen ongedierte? Het is heel lastig preventief te voorkomen dat er beestjes zijn die jouw planten tot hun huis benoemen. Ze kunnen op allerlei manieren bij je planten komen. Misschien haal je een nieuwe plant in huis die een besmetting heeft. Of loop je op een andere plek langs een plant en blijven er wat beestjes aan je kleren kleven. En andere beestjes kunnen zelf vliegen of dwarrelen op de luchtstroom door het open raam je plant op. Yikes.

Het is dus lastig om ervoor te zorgen dat er nooit beestjes op je planten verschijnen, maar je kunt je planten wel iets minder aantrekkelijk maken. Onder andere door de luchtvochtigheid lekker hoog te houden. De meeste beestjes houden namelijk niet van de vochtige omstandigheden, waar je tropische planten juist zo goed op gedijen. Het is sowieso geen overbodige luxe om in de winter wat vaker naar de plantenspuit te grijpen en een rondje langs je planten te doen. Of je luchtbevochtiger regelmatig aan te zetten.

Als je planten in goede gezondheid zijn, hebben ze ook meer weerstand tegen vervelende gelukszoekers. Zorg er dus voor dat je op tijd water geeft, je plant voldoende voedingsstoffen toedient (maar liever nog even niet in de winter) en zorgt voor de juiste hoeveelheid licht. 

Het allerbelangrijkste is om een eventuele besmetting snel in de smiezen te hebben, om de ongewenste inwoners snel weer uit je huis te krijgen. Keer daarom regelmatig ook eens wat blaadjes om, wanneer je je planten water geeft en let op tekenen als verkleuring in het blad, wollige pluisjes en plakkerige afzetting. 

Vindt je ongedierte op je plant? Zet deze dan direct in quarantaine, zodat je andere planten niet geïnfecteerd raken. Verder verschilt het per beestje de perfecte aanpak is, veel kun je bestrijden met sprays, gekocht of zelfgemaakt met water, zeep en spiritus. Het belangrijkste is dat je het een aantal keer herhaald en daarna ook je plant nog goed in de gaten houdt voor het geval ze weer terug komen.

Voel je dus vooral niet schuldig als er een beestje op je plant huist. Bestudeer je planten eens van dichtbij wanneer je water geeft en onderneem actie zodat het probleem snel opgelost is. 

Wie weet ben jij zo’n gelukszak die nooit een beestje op z’n plant vindt, maar de kans is groter dat je wel eens een klein zwart vliegje voor je ogen en rondom je planten ziet dwarrelen. Wat deze vliegjes precies doen en hoe je er weer vanaf komt, vertel ik je in mijn video over de rouwvliegjes. Daarnaast kan je ook nog last krijgen van wolluis (klein insect dat er uitziet als een witte schimmel) en trips (heel kleine beestjes, vaak zie je zilverachtige vlekken verschijnen op het blad). Als ze er eenmaal in zitten, moet je wel actie ondernemen om er weer vanaf te komen.

Meer posts over beestjes op je planten:


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!


BlogMama Botanicabeestjes