Spint bestrijden in je kamerplant: zo kom je er vanaf met natuurlijke bestrijding

Verschillende soorten ongedierte kunnen ook enorm genieten van jouw planten, maar doen daarmee wel schade aan je planten. Eén van die beestjes is spint, dat zijn minuscule mijten die klein webjes maken op je plant. Wij houden van onze kamerplanten, maar we zijn helaas niet de enige.

Als je dit artikel hebt gelezen weet je hoe je spint kunt herkennen, de levenscyclus van de spint en hoe je ze op een natuurlijke manier weer weg krijgt.

Lees lekker verder of ga direct naar:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes. Samen zijn we voor het verminderen van gif bij het bestrijden van ongedierte in je kamerplanten.

spintmijt op plant

Uitvergrootte spintmijt op een plant

Wat is spint?

Spint heeft niets met spinnen te maken: het zijn hele kleine mijten, van zo’n 0,3 tot 0,5 mm groot. Ze hebben een rond lijf en 8 pootjes. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van zwart, geel, rood, bruin tot groen, afhankelijk van wat ze gegeten hebben. Voor onze ogen zijn ze alleen zichtbaar als hele kleine stipjes, maar als je je vergrootglas erbij haalt, kun je twee donkere vlekken op het lijfje zien. Er zijn mijten die planten eten en roofmijten die andere mijten eten, de goede en de slechte zeg maar. Spint is van het slechte soort, niet degene die je op je planten wilt hebben! Spint plant zich enorm snel voort, vooral bij een lage luchtvochtigheid en hogere temperaturen, waardoor ze snel een grote plaag kunnen vormen.

Hoe herken je spint?

Omdat de spint zelf zo klein is, is het lastig ze te spotten. Je zal ze het eerst herkennen aan de schade aan het blad en later, als de plaag al groter is, herken je ze aan de webjes die ze maken. De webjes zitten niet zoals een spinnenweb tussen verschillende bladeren, maar de webjes liggen meer op het blad en zijn veel kleiner dan een spinnenweb. De webjes liggen ook kriskras over elkaar heen en als je goed kijkt, zie je hele kleine stipjes er overheen lopen. Dat zijn de mijten. Je ziet de webjes vooral aan de randen van de bladeren en aan de onderkant van het blad, maar ze kunnen ook bovenop de bladeren zitten.

spint met webjes

Een fikse spint infectie met de fijne webjes

Wat doet spint met je plant?

Spint gaat goed op de sappen uit je plant, die ze uit de cellen van je plant zuigen. Dat zorgt voor beschadigingen aan het blad, denk aan gele of bruine vlekjes. Deze zitten vooral aan de onderkant van het blad, maar bij een grote plaag, ook aan de bovenkant. Als ze flink hun gang gaan, zullen de bladeren steeds meer achteruit gaan en uiteindelijk verleppen. Hierdoor raak je plant verzwakt en is er minder groei, omdat er minder fotosynthese plaats kan vinden. De plaag moet wel echt groot zijn, wil je plant er aan onderdoor gaan. Hij gaat er vooral ziek en minder aantrekkelijk uitzien. Maar uiteindelijk kan je plant wel doodgaan aan een grote sprint infectie.

Wat is de levenscyclus van spint?

De periode tussen het ei en volwassen mijt duurt ongeveer 14 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Als het kouder is, gaat het langzamer en onder de 12 graden gaat de spintmijt zelfs in rust stand tot de temperatuur weer hoger wordt. De mijt gaat verschillende fases door van larve naar nimf tot volwassen mijt. Een volwassen vrouwtjes kan zo’n 75 tot 100 eitjes leggen in haar leven, die na ongeveer vier dagen weer uit kunnen komen. Bij een temperatuur van 25 graden kan de populatie verdubbelen in 3 dagen en vertienvoudigen in 10 dagen. Zo begrijp je wel hoe het snel een enorme plaag kan worden. 

roofmijt persi valt spintmijt aan

Roofmijt Persi valt een spintmijt aan

Wat kun je het beste doen tegen spint, en hoe kom je er weer vanaf?

Spint is een lastige plaag om vanaf te komen, ze zijn klein en kunnen zich in allerlei plekjes verschuilen. Daarnaast zijn ze ook redelijk resistent tegen veel middeltjes. Als eerste zet je je plant in quarantaine, zodat hij geen andere planten kan besmetten. Let ook op dat je geen beestjes meeneemt op je kleren of handen als je in aanraking bent geweest met een besmette plant. De delen van je plant die erg zijn aangetast, kun je beter wegknippen. Daarna begint het bestrijden.

Sprays

Er zijn verschillende sprays die je tegen spint in kunt zetten, maar het is vaak lastig om de plaag hiermee effectief weg te krijgen, omdat spint resistent is tegen veel middelen. Bij het insprayen van je plant is het belangrijk dat je je hele plant raakt, ook de onderkanten en alle kleine hoekjes en gaatjes van je plant. Herhaal de behandeling elke twee weken tot je geen spint meer op je plant aantreft. Het regelmatig gebruiken van een chemische spray kan ervoor zorgen dat de spint na verloop van tijd resistent wordt, waardoor er nog sterkere middelen ingezet moeten worden. Bij het inzetten van natuurlijke vijanden, voorkom je dit probleem. Daarmee voorkom je ook gelijk het gebruik van gif in je kamerplant. Lees dus vooral even verder.

Spintmijt en Nicus roofmijt

De Nicus roofmijt die een spintmijt aanvalt

Natuurlijke vijanden

Wil je de bestrijding duurzamer en effectiever aanpakken, kijk dan naar de roofmijten van Insect Heroes. Zij verkopen Persi, een kleine roofmijt van 0,6 mm groot die je direct in kunt zetten. Wees niet bang dat je nu een ander probleem introduceert: Persi kan zich flink voortplanten zolang er voedsel beschikbaar is, maar gaat ook weer dood als de spintplaag is opgeruimd. Het uitzetten van Persi spintroofmijten is simpel: je koopt online een zakje Persi met uitzetdoosjes en strooit het zakje in de bijgevoegde kartonnen ophangbakjes. Van daaruit gaan de roofmijten direct op pad om de spint te bestrijden.

Bij een kleine (minder urgente) infectie of voor preventief gebruik kun je ook roofmijt Nicus online kopen en inzetten. Dit is een broedsysteem, waarbij er over een periode van vier tot zes weken telkens roofmijten vrijkomen. Je hangt de zakjes in je planten, zo dicht mogelijk bij de besmetting. Er zit al een kleine opening in de zakjes en de mijten lopen er zelf uit, op zoek naar voedsel: de spint. De roofmijten presenteren optimaal bij een temperatuur rond de 20 graden en ze houden van een hoge luchtvochtigheid. Omdat de roofmijten zich snel verspreiden, vinden ze ook de best verstopte spintmijt. 

Vlekjes veroorzaakt door de spintmijt

Vlekjes op het blad, veroorzaakt door spint

Wat doe je preventief tegen spint?

Ervoor zorgen dat je plant gezond is, door met regelmaat water en voldoende voeding te geven, zorgt ervoor dat hij minder aantrekkelijk is voor ongedierte. Verder houdt spint van droge lucht, dus door de luchtvochtigheid hoger te houden, wordt de omgeving minder aantrekkelijk voor spint. Je kunt ook preventief roofmijt Nicus inzetten tegen spint. Deze worden geleverd in zakjes die je in je plant hangt, waarna er ongeveer 2000 roofmijten tevoorschijn in een periode tussen vier en zes weken. Zet Nicus eens in de twee maanden preventief in tegen spint en je plant is langdurig beschermd. Als je regelmatig last hebt van spint, dan is dit de ideale oplossing, want voorkomen is beter dan genezen.

Spintmijt besmetting

Een lastig zichtbare spint infectie

Welke planten zijn gevoelig voor spint?

Spint komt op allerlei planten voor, maar houdt extra veel van Alocasia’s en andere planten met zachte bladeren, zoals de bananenplant en Calathea’s. Op cactussen en vetplanten zul je minder snel spint tegenkomen.

Kun je 100% van spint afkomen?

Spint weet zich makkelijk en snel te verspreiden, ook door de snelheid waarmee ze zich voortplanten. Je kunt wel helemaal van een spint infectie afkomen, maar je moet altijd opletten dat je niet een nieuwe infectie in huis krijgt. Dit kan bijvoorbeeld met een nieuwe plant, via je kleding of de wind. Een plaag pak je aan met de Persi spintroofmijt met uitzetdoosjes, en als het regelmatig terugkomt is het verstandig om de Nicus roofmijt online te kopen en preventief in te zetten. 

Samenwerking 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Insect Heroes, een bedrijf met een duurzame missie dat natuurlijke vijanden tegen ongedierte in je planten aanbiedt. Hun doel is om ons gifvrij van onze kamerplanten te laten genieten. Hun biologe Laura Vriend heeft bijgedragen aan de juiste kennis en je vindt linkjes naar hun producten in deze tekst.


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde artikelen over beestjes