Bladluis bestrijden in je kamerplant met natuurlijke bestrijding

Deze beestjes zijn veelvoorkomend in de tuin, maar ook op je kamerplant kun je ze tegenkomen: bladluizen. Die kleine, meestal groene, bolle beestjes zijn enorm effectief in zichzelf vermeerderen en nuttigen zich graag aan de sappen van jouw planten. Als je dit artikel hebt gelezen weet je hoe je ze kunt herkennen, de levenscyclus van de bladluis en hoe je ze op een natuurlijke manier weer weg krijgt.

Lees lekker verder of ga direct naar:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes. Samen zijn we voor het verminderen van gif bij het bestrijden van ongedierte in je kamerplanten.

De, toch wel schattige, bladluis

Wat is bladluis?

Als je even los kan laten dat deze beestjes zoveel schade aan je planten kunnen doen, zijn ze eigenlijk enorm schattig: kleine bolle lijfjes met dunne pootjes en lange voelsprieten. Bladluizen zijn er in allerlei kleuren: groen, zwart, geel en zelfs oranje of rood, afhankelijk van de soort en hun voedsel. Bladluizen zijn tussen de 2 en 5 mm groot en zitten vaak in clusters op je plant. In enkele gevallen hebben bladluizen ook vleugels en kunnen zich dus van plant naar plant verplaatsen. Bladluizen vervellen vaak in hun korte leven, waardoor je plant ook onder de witte velletjes komt te zitten die de bladluis achterlaat. Daar kan je een beginnende plaag vaak aan herkennen. 

Velletjes van de bladluis en schade door bladluis

Wat doet bladluis met je plant?

Bladluizen prikken een gaatje in het blad en laten zich vollopen met het sap uit de plant. Hierdoor raakt je plant uit balans: hij verzwakt, kan vergroeiingen vertonen en kan zelfs het loodje leggen, wat vooral bij jonge planten een risico is. Verder scheiden bladluizen honingdauw uit, een doorzichtige en plakkerige zoete substantie, waar mieren zot op zijn en die je plant minder mooi maken. Honingdauw kan ook naar beneden vallen, waardoor er een plakkerig laagje op je plantenpot en rondom je plant kan ontstaan. Verder kan honingdauw de roetdauwschimmel aantrekken, wat je plant nog minder aantrekkelijk maakt vanwege de zwarte vlekken die op het blad verschijnen. 

De bladluis zit meestal op de groeipunten van je plant. Dus je vindt hem bij de jonge blaadjes of op bloemknoppen. Bladluizen houden van planten met zachte bladeren, Calathea’s of Alocasia’s zijn vaak de sjaak, maar planten met harde bladeren of met een dikke waxlaag, zoals cactussen en vetplanten, lusten ze liever niet. Bladluizen kunnen ook virussen verspreiden, maar deze zijn vooral gevaarlijk voor groente- en fruitplanten en minder voor kamerplanten.

Honingdauw op een blad, veroorzaakt door bladluis

Wat is de levenscyclus van bladluis?

Bladluizen zijn eigenlijk best bijzonder: vrouwelijke bladluizen kunnen in de zomer levend baren, dat betekent dat ze kleine levende bladluizen baren en dus geen eitjes leggen. Eitjes leggen ze alleen in de herfst, die dan in het voorjaar weer uitkomen. Omdat er in de zomer geen eitjes worden gelegd, kan de bladluis zich enorm snel voortplanten. Het vrouwtje hoeft hiervoor niet bevrucht te worden, de kleine bladluisjes zijn dus klonen van de moeder. Zo kunnen er zelfs 15 tot 20 generaties per jaar zijn. Een bladluis leeft niet lang, zo’n 25 dagen. Maar in die periode kan een vrouwtje tot wel 80 nieuwe bladluizen voortbrengen.

Bladluis bestrijden: wat werkt het beste tegen bladluis?

Bladluizen zijn natuurlijk vervelend, maar gelukkig kan je er ook weer vanaf komen. Bij kamerplanten nog wat makkelijker dan bij tuinplanten. De allereerste stap is je plant goed afspoelen, met een stevige straal van de douche spoel je al veel bladluizen van je plant. Als extraatje kun je je plant inspuiten met een huisgemaakte spray met water (1l) en groene zeep (20ml). In sommige gevallen is dit al voldoende om van de plaag af te zijn. Zie je na een paar dagen toch weer bladluizen op je plant? Dan wordt het tijd voor zwaarder geschut: tijd om de natuurlijke vijanden in huis te halen.

Spray tegen bladluis en om je plant weer schoon te maken

Plant Soap en natuurlijke vijanden

Gebruik eventueel eerst de Plant Soap van Insect Heroes. Deze is gemaakt op basis van olijfolie en 100% milieuvriendelijk. Hiermee maak je je plant schoon van stof, honingdauw én bladluis. Als je plant weer droog is, kun je de natuurlijke vijanden inzetten. Voor je kamerplanten kun je verschillende beestjes inzetten: Carna, Puncta of Myza.

Carna

Carna (Chrysoperla carnea) zijn vraatzuchtige larven van groene gaasvliegen. Carna bestrijdt bladluis, maar ook trips en spint. Dus als je meerdere plagen in je plant hebt, is dit een ideaal beestje om in te zetten.

Myza

Myza (Aphidoletes aphidimyza) bevat poppen van een galmug, een klein niet-stekend beestje dat een enorm reukvermogen heeft. Je ontvangt poppen, waaruit 200 volwassen mugjes kruipen, die gelijk op zoek gaan naar bladluizen. Myza legt haar eitjes direct naast de bladluizen. Zodra de eitjes na ongeveer 3 dagen uitkomen, beginnen de oranje larven de bladluizen te eten. Myza kan je alleen inzetten in een afgesloten ruimte, zoals bij je kamerplanten of in een kas. Als je ze buiten inzet, vliegen ze meteen weg. En wees niet bang, dit mugje steekt niet en kun je dus veilig thuis inzetten. 

De levenscyclus van Puncta

Puncta

Puncta (Adalia bipunctata) zijn de larven van het tweestippelig lieveheersbeestje. De larve eet zo’n 300 tot 400 bladluizen in zijn leven. Als er genoeg te eten is, verpopt de larve zich tot volwassen lieveheersbeestje, dat ook bladluizen zal eten. Puncta kun je zowel binnen als buiten toepassen.

Al deze natuurlijke vijanden gaan dood zodra de plaag weg is, dus je zit niet met een nieuw probleem opgezadeld. Het kan zijn dat je de behandeling na twee weken nog een keer moet herhalen.

Wacht zeker 4 tot 6 weken als je je plant eerder hebt gesprayed met een sterk middel. Dat middel kan ervoor zorgen dat de natuurlijke vijanden ook het loodje leggen. Kies daarom liever voor één aanpak die je consistent toepast.

Meer algemene informatie en de meestgestelde vragen over het inzetten van natuurlijke vijanden lees je in dit artikel.

Bladluis op een bloem

Wat doe je preventief tegen bladluis?

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat er beestjes in je planten kruipen. Maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om de kans op ongewenst ongedierte te verminderen. In de tuin kan je natuurlijke vijanden aantrekken, zoals vogels, lieveheersbeestjes en oorwormen, maar binnenshuis is dat toch wel lastiger. Zwakke planten zijn aantrekkelijk voor bladluizen, dus als je ervoor zorgt dat je planten blaken van de gezondheid, door ze voldoende licht, water en voeding te geven, worden ze meteen een stuk minder aantrekkelijk voor bladluizen. Verder helpt het om je planten niet naast het open raam te hebben staan, daardoor komen de bladluizen makkelijk naar binnen.

Het is heel waardevol om tijdens het watergeven je plant vlug te scannen. Je hoeft niet elk blaadje om te draaien, maar door goed te weten hoe je plant eruit ziet als hij gezond is, zie je het ook sneller als er iets verkeerd is. In dit geval: vergroeiing van het blad en kluitjes van die (toch wel schattige) bladluizen. Zie je zoiets, dan kun je meteen met meer aandacht kijken of er iets niet in de haak is.

Welke planten zijn gevoelig voor bladluis?

Bladluizen komen het liefst op planten af met zacht blad. Hier kunnen ze extra makkelijk de sappen uit zuigen. Daarom zie je ze bijna nooit op cactussen en vetplanten, maar wel op Calathea’s, Alocasia’s en bijvoorbeeld de lepelplant. Ze kunnen dus op al je bladplanten zitten en zoeken vooral de plekken met nieuwe groei op. Dus dat nieuwe blad dat ontrolt of een bloemknop die op het punt staat om open te gaan.

Bladluis

Kun je 100% van bladluis afkomen?

Je kunt een plaag helemaal weg krijgen, bladluizen zijn wat dat aangaat een makkelijkere plaag dan bijvoorbeeld trips. Maar er blijft altijd een kans dat ze weer terugkomen, omdat er buiten nu eenmaal veel bladluizen leven en deze via je kleren, of door het open raam weer bij je kamerplanten terecht komen. Controleer je planten daarom regelmatig op beestjes, om te voorkomen dat ze een grote plaag kunnen vormen.

Samenwerking 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Insect Heroes, een bedrijf met een duurzame missie dat natuurlijke vijanden tegen ongedierte in je planten aanbiedt. Hun doel is om ons gifvrij van onze kamerplanten te laten genieten. Hun biologe Laura Vriend heeft bijgedragen aan de juiste kennis en je vindt linkjes naar hun producten in deze tekst.


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com


Gerelateerde blogs over beestjes: