Kleine zwarte beestjes op plant bestrijden: zo kom je van ze af

Last van zwarte beestjes op je kamerplant? Je bent niet de enige, en er is iets tegen te doen. Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of ‘die kleine irritante beestjes’! Deze zwarte beestjes verraden zichzelf vooral, omdat ze graag rondom je kamerplant en boven je potgrond vliegen. De larve leeft in je potgrond en kan schade aanrichten door de wortels van je plant op te eten. Gelukkig is daar iets tegen te doen, hieronder lees je hoe je van ze af komt:

Fruitvliegjes in je planten?

Vaak zien mensen rouwvliegjes aan voor fruitvliegjes, omdat het beide kleine zwarte beestjes zijn. Maar meestal zijn het dus rouwvliegjes die rond je plant zweven, en vind je fruitvliegjes eerder in de buurt van rijp fruit.

Hele kleine zwarte beestjes op plant bestrijden

Deze kleine vliegjes bij je plant zelf zijn eigenlijk onschuldig, ze leven maar een paar dagen en vinden graag een plekje om te sterven. Maar waar deze zwarte vliegjes het meest van houden, is de vochtige potgrond waar je planten in staan. Daarin leggen ze eitjes, zo’n 200 per keer, en uit die eitjes komen larve die wel schade aanrichten. Deze kunnen van de wortels van je plant eten. Dat kan blijvende schade veroorzaken, vooral je plant nog klein is. Na drie weken eten, verpoppen de larve en veranderen ze in nog meer irritante kleine vliegjes. Hieronder vind je drie oplossingen.

1: Potgrond droog houden tegen beestjes

Één van de eerste dingen die je kunt doen, als je een paar zwarte beestjes rond ziet vliegen, is je potgrond droger houden. Dan kunnen ze geen goede plek vinden om eitjes te leggen en is het op een gegeven moment gedaan. Maar sommige planten houden daar niet echt van, vooral als je planten hebt die van vochtige grond houden.

Een methode die vooral preventief goed werkt is een laag zand op de potgrond leggen. Het zand droogt eerder uit dan de grond eronder, waardoor de vliegjes geen eitjes meer gaan leggen. Dit werkt preventief goed, maar als de infectie al flink op gang is, helpt dit niet genoeg om er helemaal vanaf te komen. De larven die al in de grond zitten, blijven namelijk wel leven. 

2: Biobestrijding: Aaltjes tegen kleine vliegjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen die worden gebruikt als biologische bestrijdingsmiddel tegen plagen van rouwvliegjes. Ze werken goed tegen deze vervelende kleine vliegjes omdat ze de larven van deze vliegjes opeten. Je krijgt een zakje met een soort poeder dat je mengt met het water wat je aan je planten geeft. Het is belangrijk dat je de grond tijdens de behandeling licht vochtig houdt, zodat de aaltjes zich goed kunnen voortbewegen. De aaltjes planten zich voort zolang er larve zijn en de grond vochtig is. Zodra de besmetting voorbij is, sterven de aaltjes ook.

Deze aaltjes kun je het best online kopen, bijvoorbeeld deze aaltjes van biogroei op Bol.com. Koop ze online en laat ze thuisbezorgen, want ze moet snel toegepast worden, het zijn immers levende beestjes. Één verpakking is meestal ruim voldoende, maar je kunt ze ook gerust aan je planten geven die niet besmet zijn als je ze over hebt. Ze kunnen alleen maar goed doen in de grond! 

3: Gele vangplaatjes in je plant plaatsen

Met de aaltjes pak je de larve in de grond aan, maar je zit natuurlijk nog wel met de vliegjes in de lucht. Om de hoeveelheid mugjes in toom te houden tijdens de bestrijding, gebruik ik gele vangplaatjes, zoals deze eco-vriendelijke vangplaatjes tegen rouwvliegjes op Bol.com. Dit doe ik vooral bij planten waar veel mugjes te vinden zijn. De mugjes blijven plakken en gaan zo dood. Als je de plakplaatjes een beetje in de gaten houdt, kun je ook goed zien of de plaag al minder wordt. Als het goed is, komen er steeds minder nieuwe mugjes, maar het kan wel een week of twee duren voordat alle mugjes dood zijn. Deze plaatjes werken ook preventief goed en laten snel zien als er een nieuwe plaag opkomt.

Over chemische bestrijdingsmiddelen

Er zijn ook andere manieren om rouwvliegjes te bestrijden, zoals het toepassen van chemische bestrijdingsmiddelen. Houd er wel rekening mee dat het gebruik van chemische middelen de risico's op bijwerkingen voor mens en dier kan vergroten. Als je rouwvliegjes wilt bestrijden, is het daarom het beste om te kiezen voor biologische methoden, zoals het gebruik van deze aaltjes en deze vangplaatjes die beide online verkrijgbaar zijn via Bol.com.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde blogs over beestjes:

Mama Botanicabeestjes, seo