Plantenvraag: Beestjes op mijn Lepismium?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris! Ik heb nog nooit last gehad van plantenziektes of beestjes, maar vandaag ontdekte ik spint op 1 plantje, dus toen ben ik alles eens kritisch gaan nalopen. De spint-plant, een Rhipsalis, heb ik inmiddels geïsoleerd en ben ik aan het behandelen. Maar nu zag ik op mijn Lepismium Bolivianum ineens bruine puntjes die me niet eerder opvielen. Is dit normaal, of is dit ook foute boel?! Het zit niet op, maar in de stengels. Ik zou het heel fijn vinden als jij je licht hier eens over zou willen laten schijnen. Na de spint ben ik namelijk een beetje nerveus, haha! ’

- Robbie

Intratuin_Mama Botanica_Calathea_04.jpg

Hoi Robbie! Wat goed dat je direct actie hebt ondernomen nadat je de spint ontdekte op je plant! In quarantaine zetten en regelmatig even sprayen zal zeker helpen.

De bruine bobbeltjes op je Lepismium hoeven niet perse beestjes of iets anders ergs te zijn. Er is een beestje die bruine bobbeltjes op je plant vormt, de dopluis. Maar als het echt dopluis is, dan kan je deze gemakkelijk met je nagel van het blad afwippen. Ze zitten meestal voornamelijk langs de nerf van het blad, netjes op een rijtje.

De bruine plekjes die je hier ziet, zouden kunnen komen door de hoge hoeveelheid mineralen in het water wat je aan je plant geeft, maar dat is niet direct schadelijk. Soms zijn het ook beginnende wortels die uit de stengel kunnen groeien. Dit gebeurt soms als de pot waar de plant in zit te klein is, maar is zeker ook niet schadelijk voor je plant.

Dus: als de bruine puntjes niet gemakkelijk van het blad af te halen zijn met je nagel, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

Gerelateerde blogs over beestjes