Plantenvraag: Houden kamerplanten van koffieprut?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag, en deze vraag heb ik al heel vaak gekregen:

’Hoi Iris, ik drink graag koffie en produceer dagelijks een paar filters vol koffieprut. Nu lees ik online gemengde dingen over of het goed is om de gebruikte koffieprut met potgrond te mengen. Veel sites zijn lovend over deze groene, voedzame en kostenefficiënte toevoeging aan potgrond. Maar ik lees ook gedegen uiteenzettingen over waarom je juist nòòit koffieprut aan potgrond toe zou moeten voegen. Mijn vraag is dus of jij hier ervaring mee hebt? Ik ben benieuwd.’

- Judith

koffieprut voor kamerplanten

Hoi Judith! Wat leuk dat je op zoek bent naar manieren om je overgebleven koffieprut een nieuwe functie te geven! Planten hebben op zich baat bij de voedingsstoffen in koffieprut, maar er zitten een paar haken en ogen aan.

Koffieprut eerst composteren

Om ervoor te zorgen dat je planten de voedingsstoffen optimaal kunnen opnemen is het goed om de koffieprut eerst te composteren. De koffieprut zo in de plantenpot gooien heeft namelijk wat nadelen. De prut kan gaan schimmelen en het kan ervoor zorgen dat de grond te veel vocht vast houdt. Dit kan weer ongedierte aantrekken, zoals de varenrouwmug of rouwvliegjes. En als de grond te lang vochtig is, kan dat nadelig zijn voor de wortels van je plant, die hebben een luchtige omgeving nodig.

De voedingsstoffen in de koffieprut zijn niet voor alle planten even goed gebalanceerd. Zo zit er veel stikstof in en vrij weinig fosfor en kalium, de hoofdbestanddelen van de meeste plantenvoeding. Hierdoor is het niet geschikt om als enige plantenvoeding aan je plant te geven. Koffieprut zorgt ervoor dat de grond zuurder wordt, wat sommige planten erg fijn vinden (bijvoorbeeld het Kaaps viooltje). Maar bij andere planten kan het zorgen voor gele bladeren.

Je kunt koffieprut met filter en al dus beter op je composthoop gooien. Lees hier meer over het gebruik van compost bij je kamerplanten. Als je geen composthoop hebt, is een wormenbak een goede optie. Deze kun je ook binnen neerzetten. Doordat er ook andere materialen aan de wormenbak of composthoop worden toegevoegd, krijg je een veel gebalanceerde voeding.

Hoe kan je koffieprut wel gebruiken?

Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten. Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen. Maar daarmee heb je nog niet die meerdere filters met prut per dag verwerkt. Wist je dat je paddenstoelen ook kunt laten groeien op koffieprut? Daar zijn allemaal leuke kweeksets voor, bekijk bijvoorbeeld deze kweekset voor oesterzwammen op bol.com.

Er zijn trouwens wel veel buitenplanten die gedijen bij zure grond en de koffieprut geen enkel probleem zullen vinden, denk hierbij aan de blauwe bes of Rhododendrons.

Koude koffie aan je plant geven

Zit er nog een restje koude koffie in je kopje, dan ben je misschien ook geneigd om dat bij een dorstige plant te kieperen. Hiermee kan je echter beter terughoudend zijn. De reden dat gebruikte koffieprut minder zuur is dan ongebruikte, komt doordat de zuren in je kopje koffie terecht komen. Geef je je plant dus regelmatig een slok koude koffie, dan kan het zijn dat de grond veel te zuur wordt. Je kunt dan verwachten dat je plant gele bladeren krijgt en er minder vitaal uit gaat zien. Doe je suiker of melk in je koffie? Giet het dan sowieso niet bij je plant, dat is niet goed voor de wortels en kan schimmels aantrekken.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Gerelateerde Plantenvragen