Kamerplanten stekken in de herfst en de winter

Hoe bijzonder is het dat je van die ene plant nog meer planten kunt maken! Stekken is één van mijn favoriete bezigheden met planten. Zo maak je je huis nog groener, of maak je iemand anders blij met nieuwe plantjes. Ook in de herfst en de winter kun je je planten stekken, al zijn er wel wat dingen waar je op moet letten.

Planten stekken winter.jpg

De beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in de lente en de zomer. Dan zitten je planten vol nieuwe energie, om snel nieuwe wortels te maken en goed te gaan groeien. Wil je je plant toch in de herfst of de winter stekken? Dan vertel ik je wat je kunt verwachten en geef ik je graag wat tips!

Heb wat meer geduld met je stekjes

In de winter groeien planten minder snel en zal het dus ook wat langer duren voordat er nieuwe wortels zichtbaar zijn aan je stekjes. Het is dus belangrijk om wat meer geduld te hebben en het niet te snel op te geven met je stekje. Bij sommige planten duurt het tijdens het optimale seizoen al meer dan een maand voordat je nieuwe groei ziet, in de winter kan dat dus nog wat langer duren. Zolang je stekje er gezond uitziet, is het nog even wachten geblazen.

Meer kans op uitval bij het stekken

Omdat je planten in de winter niet op hun sterkst zijn, zijn de stekjes ook wat kwetsbaarder. Het is dan ook niet gek als er iets meer uitval is: als er dus meer stekjes zijn die het niet redden. Als je dus toch gaat stekken, probeer dan meer stekjes te maken dan je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je straks een mooie pot vol krijgt.

Iele groei?

Het kan zijn dat je stekje wat ieler gaat groeien dan je eigenlijk wilt, dat er wat meer ruimte tussen de bladeren zit en je plant minder compact is. Om dit te voorkomen geef je je stekje zoveel mogelijk daglicht. De dagen zijn korter en de zon in minder fel, dus zet je stekjes lekker in de vensterbank. Is je plant helemaal uit vorm gegroeid? Wacht dan tot het voorjaar en snoei je stekje terug. Hierdoor heb je ook nog eens kans dat je stekje met meerdere takken opnieuw gaat uitlopen en krijg je dus een voller plantje!

Zet je stekjes in het licht

Stekjes groeien het beste in indirect licht. Een goede plek voor stekjes is bijvoorbeeld de vensterbank of (keuken)plankjes direct naast het raam dat gericht is op het noorden, oosten en westen. Een raam op het zuiden krijgt te veel direct licht en is beter geschikt voor planten die direct zonlicht kunnen verdragen zoals cactussen. Zorg er wel voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei. In de winter is het soms lastig om voldoende licht aan je stekjes te geven. Je kunt je stekjes een goede start geven door ze onder een groeilamp te plaatsen. Met een groeilamp krijgt je plant altijd voldoende licht om goed te gaan groeien en hoef je niet bang te zijn voor smalle, ielige plantjes met kleine blaadjes. Gebruik bijvoorbeeld deze groeilamp met gewone fitting op bol.com. Dit is de goedkoopste optie, want je draait deze LED lamp gewoon in een fitting of bureaulamp die je al in huis hebt. Je kunt je ook verder verdiepen in groeilampen en geavanceerdere groeilampen met timers en statieven voor stekjes kopen, ik heb een blog geschreven met alles wat je moet weten over groeilampen.

Lokatie, lokatie, lokatie!

Het is het hele jaar door belangrijk om een goed plekje voor je stekje te kiezen, maar in de winter moet je hier extra scherp op zijn. Zet ze vooral niet op de tocht. In de winter is het temperatuurverschil nog groter dan in andere seizoenen. Tocht zorgt voor bladuitval en slechte groei. In extreme gevallen gaat je stekje eraan dood. Als je enkel glas hebt, zet je je planten beter niet in de vensterbank. Naast de voordeur is ook niet ideaal. Een andere plek die niet fijn is voor kleine plantjes is recht boven de verwarming. De warme, droge lucht die hier vanaf komt kan de bladeren uitdrogen en ook de aarde, als je stek in de grond staat, droog snel uit. Daarnaast zijn de temperatuurverschillen ook weer heel groot. Probeer een plek te vinden waar de temperatuur gematigd is en het liefst rond de 20 graden overdag is. Is het tijd om je stekken te verpotten? Doe dit ook lekker binnen! Door je planten binnen te verpotten, zorg je voor zo min mogelijk schokken.


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

Stek Je Plant voorkant klein.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts over herfst en winter