Plantenvraag: Waarom verliest mijn Ficus benjamin zijn blad?

Een kale Ficus, daar wordt je niet blij van. Maar waarom verliest de Ficus benjamina soms al zijn blad en wat kun je eraan doen om het weer terug te laten groeien?

Ik leer je graag meer over kamerplanten. De plantenvraag van deze week:

”De bladeren van mijn Ficus benjamin vallen af. Het was een mooie volle plant, maar nu wordt hij kaal. Hoe kan ik hem redden?”

- Dorien

Ficus-benjamina.jpg

Ficussen zijn soms wat gevoelige planten, die niet houden van verandering. Vooral de Ficus benjamina is daar een voorbeeld van. Met z’n vele vertakkingen en verfijnde blaadjes is het een bekende plant die vaak bladeren laat vallen.

Er zijn verschillende redenen waarom de Ficus benjamina zijn bladeren laat vallen. Heb je de plant net nieuw in huis, dan moet hij vaak nog wennen aan z’n nieuwe omgeving en kan het gebeuren dat er bladeren afvallen. Het is belangrijk dat je je plant niet meer verplaatst, nadat deze aan z’n nieuwe plek gewend is geraakt.

De veranderingen in het seizoen kunnen soms tot gevolg hebben dat de bladeren afvallen. Doordat er opeens minder licht beschikbaar is, kan je plant wel eens in de rui gaan. Te weinig of juist veel te veel water kunnen ook het probleem zijn. Zet je plant daarom in een pot met gaten onderin, zodat het overtollige water goed weg kan lopen en controleer de grond, ook wat dieper in de pot, om te zien of je plant extra water nodig heeft. Gebruik eventueel een vochtmeter om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid, bijvoorbeeld met behulp van deze goedkope vochtigheidsmeter op Bol.com.

Maar de vraag is natuurlijk wat je nu moet doen als die bladeren zijn afgevallen. Het is gelukkig niet zo dat je plant meteen dood is, als de blaadjes weg zijn. Dit kun je controleren door voorzichtig een steeltje om te knikken; is het droog en dor van binnen, dan zit er geen leven meer in dat steeltje en kun je het afknippen. Is het groen van binnen en komt er wit vocht uit, dan zit er nog voldoende leven in! Zorg ervoor dat je plant voldoende indirect licht krijgt en geef regelmatig nog een scheutje water, waarbij je ervoor zorgt dat de grond tussendoor droog valt. Na een tijdje zal je nieuwe blaadjes aan je plant zien verschijnen.

Deze nieuwe blaadjes groeien aan het uiteinde van de kale steeltjes, dus als je wilt dat je plant wat meer in vorm komt, kun je je Ficus benjamina ook wat snoeien. Knip de steeltjes net boven een knop (een plek waar eerst een blaadje aan het steeltje zat) af en daaruit zal een nieuw stengeltje ontstaan.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

Een+huis+vol+planten+cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerd blogs over de Ficus