De beste plek in huis: Ficus lyrata (Tabaksplant, vioolbladplant)

Mijn Ficus lyrata

Mijn Ficus lyrata

De Ficus lyrata (ook bekend als Tabaksplant of vioolbladplant) is een ideale plant voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Ficus lyrata een ochtend- of avonzonnebader.

Oh meneer Ficus, je doet nooit wat ik wil dat je doet!
Ik heb hem gekocht met het idee dat hij mooi zou vertakken en een echte boom zou worden, en heb hem al zeker zeven jaar. Om dat vertakken te stimuleren heb ik hem een paar keer getopt, iets wat bij mijn Ficus elastica heel goed werkt. Maar in plaats van meerdere takken, verscheen er telkens maar één nieuwe uitloper. Voller wordt hij dus niet, maar wel telkens wat hoger. De top van deze plant is nu zo hoog dat ik nieuwe bladeren eigenlijk niet meer kan zien groeien, behalve als ik er een stoel bij pak.

Het blad van deze Ficus voelt heel stevig aan en hij kan een beetje direct zonlicht prima hebben. Als hij te donker staat, zal er snel blad afvallen. Een plek met een beetje direct zonlicht en veel indirect licht is dus ideaal. Om het blad mooi te laten glimmen, moet je hem wel zo nu en dan afstoffen. Dat zorgt er ook voor dat de plant nog beter zonlicht op kan nemen. Een kleine plant kun je makkelijk afspoelen onder de douche, bij een grotere plant zul je een vochtige doek moeten gebruiken en de bladeren per stuk moeten afnemen. Het is even wat werk, maar je plant ziet er meteen weer fris en gezond uit!

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?
Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)

Mama Botanicaseo, ficus