Plantenvraag: de onderste blaadjes van mijn Pannenkoekplant (Pilea peperomioides) vallen af

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik hou van mijn pannenkoekenplant, maar nu vallen de onderste blaadjes van mijn plant. Hierdoor hou ik alleen een kale stengel over. Wat kan ik hiertegen doen?

- Wolf

Hoi Wolf, een nieuwe Pannenkoekenplant ziet er vaak compact en vol uit; je ziet het stammetje niet of bijna niet, omdat deze nog niet zo lang is en hij vol blaadjes zit. Maar na verloop van tijd is de kans groot dat je plant steeds meer in de hoogte gaat groeien, waardoor je opeens wel het stammetje ziet. En als er dan ook nog eens blaadjes afvallen, gaat je plant er ineens best kaal uitzien.

Allereerst zal ik vertellen waarom de bladeren van je plant kunnen vallen. De blaadjes die eenmaal zijn afgevallen zullen helaas niet meer terug groeien, maar ik heb wel wat tips om je plant weer vol blad te krijgen.

Waarom vallen de onderste blaadjes van mijn Pannenkoekplant?

Er zijn meerdere redenen waarom de onderste blaadjes van je plant vallen. Dat heeft deels met de verzorging te maken en deels met hoe de plant groeit. Als je plant te donker staat, zullen de onderste blaadjes eerder afvallen. De plant krijgt dan niet voldoende licht om al het blad te onderhouden. Een lichtere plek kan hierbij helpen. Het kan ook zijn dat je je plant te veel of juist te weinig water hebt gegeven. Bij te veel water verkleuren de blaadjes meestal voordat ze af vallen. Bij te weinig water heb je ook nog kans dat de blaadjes bruin worden.

In de winter heb ik altijd een periode waarbij er best wat blad van mijn Pannenkoekenplanten valt. Dat komt omdat er in de winter veel minder daglicht is dan in de zomer. De blaadjes zien er zelfs helemaal gaaf uit als ze afvallen. Toch maak ik me hierover geen zorgen, omdat ik weet dat hij in het voorjaar weer opnieuw zal gaan groeien.

En als laatste, maar ook de meest voorkomende reden, vallen er soms blaadjes van je plant, gewoon omdat ze oud zijn. Valt er maar een enkel blaadje van je plant en is hij verder wel aan het groeien, dan is er geen enkele reden om te denken dat er iets mis is met je plant.

Hoe maak ik mijn Pilea (pannenkoekplant) weer voller?

Misschien vind je de kale stam van je plant erg mooi, dan hoef je natuurlijk niks te doen! Van nature groeit deze plant ook niet recht omhoog, maar hij kruipt juist met een bochtige stam over de grond van het oerwoud. Daar hoort ook een kale stam bij. En dat is gelijk de reden waarom je de stam moet ondersteunen als je wilt dat jouw plant de hoogte in gaat.

Maar goed, misschien zit je liever niet naar een kale stam te kijken. Dan kun je dat op verschillende manieren oplossen. Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad.

Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten. In deze video zie je hoe je de stekjes van de moederplant kunt halen. Je kunt ook deze stekjes juist in de pot laten zitten. Zodra ze wat groter worden, zullen ze de kale stam van de moederplant verbergen!

Of je knipt de stam van de moederplant helemaal af. Dit doe je het liefst als je al stekjes hebt groeien. Hiermee ben je de lange kale stam kwijt en zal je een bosje van kleine Pannenkoekenplanten krijgen.

Andere vragen over de Pilea bekijken?

Help, mijn pannenkoekplant groeit geen stekjes.
Groeien er nu bloemen aan mijn pannenkoekplant?
Kan ik mijn pannenkoekplant stekken met een enkel blaadje?
Wat zijn de witte bolletjes op de onderkant van mijn pannenkoekplant?

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde posts over bladeren