Plantenvraag: Bloemen aan mijn pannenkoekplant?!

Er kunnen bloemen groeien aan je pannenkoekplant. Waarom is het bijzonder dat deze plant bloeit en wat kun je het beste doen?

Ik leer je graag meer over kamerplanten. De plantenvraag van deze week:

’Hoi! Twee van mijn pannenkoekplantjes krijgen bloemen, dit had ik nog nooit eerder gezien! Op internet kan ik er weinig over vinden, ben benieuwd waarom deze plantjes wel bloeien en de andere plantjes in de rest in huis niet. Weet jij hier mee over?’

- Gerrie

image0.jpeg

Hi Gerrie! Zo leuk dat je Pilea peperomioides bloeit! Dit gebeurt maar heel weinig, dus dat is best bijzonder. De bloemetjes van de Pilea vormen een schermpje en kunnen erg wijd uit gaan staan. Soms zijn ze wit, soms groen en soms hebben ze een roze tintje.

Veel planten die wij in ons huis hebben staan kunnen bloeien, maar doen dat eigenlijk bijna nooit. In het wild zijn bloemen voor de meeste planten dé manier om zich voor te planten. Daar zullen ze dus elk jaar een keer bloeien om zo zaden te kunnen vormen.

Binnenshuis bloeien planten soms omdat ze super tevreden zijn en soms omdat ze met hun laatste krachten nog proberen voor hun nageslacht te zorgen. Bij de Pilea kan de bloei getriggerd worden door een periode waarin je planten wat koeler hebben gestaan. Dus als deze Pilea’s hebben overwinterd op een andere plek dan je andere planten, zou het zeker daardoor kunnen komen.

Je kunt er voor kiezen om de bloemen eruit te knippen, omdat ze de plant wat extra energie kosten. Wil je dus liever meer blad zien aan je plant, verwijder dan de bloemetjes. Vindt je de bloemen er leuk uit zien? Dan kan je ze lekker laten zien. Vergeet niet om wat plantenvoeding te geven, zodat alle voedingsstoffen weer worden aangevuld. De bloemetjes blijven vaak enkele weken in je plant zitten, dus geniet ervan zolang het duurt!

En, om je gerust te stellen: je plant gaat niet dood nadat hij gebloeid heeft, maar zal weer op de normale manier verder groeien. Toch wel fijn om te weten.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

Gerelateerde Plantenvragen