Plantenvraag: Waarom hangen de bladeren van mijn Alocasia?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik heb een vraag over mijn Alocasia zebrina. Toen ik deze plant een tijd geleden kocht stonden de stengels mooi recht overeind en de bladeren mooi plat. Inmiddels hangen heel veel stengels. Hoe krijg ik hem weer mooi rechtop?’

- Ria

Alocasia bladeren hangen

Hoi Ria, wat een mooie plant die Alocasia zebrina! Ik heb hem zelf niet, dus op de foto staat een andere Alocasia, de Alocasia cucullata. Maar het probleem dat je schets, kan bij alle soorten Alocasia’s voorkomen. Een nieuwe plant, vers uit de winkel, staat prachtig omhoog en neemt daardoor ook niet enorm veel ruimte in. Maar naarmate hij langer in huis staat, zakken de bladeren naar beneden en wordt je plant ook steeds breder. Hij ziet er misschien minder mooi uit en gaat in het ergste geval zelfs in de weg staan. Ik vertel je graag waardoor dit komt en hoe je het op kunt lossen.

Hierdoor gaan de bladeren van jouw plant hangen

De bladeren van de Alocasia staan in het begin zo mooi omhoog, omdat ze in de kwekerij perfect belicht worden. Het licht komt niet alleen van de zijkant, maar juist voornamelijk van boven. Daarnaast is het licht in een kwekerij zeer gelijkmatig, waardoor de plant netjes omhoog staat, want de bladeren richten zich natuurlijk naar het licht.

Het licht in je woonkamer is vaak veel minder gelijkmatig. Het komt meestal van één kant, namelijk daar waar het raam is. En dat is helemaal niet van boven, wat een plant van nature én in de kas gewend is. Omdat de bladeren zich nog steeds naar het licht richten, is de kans groot dat ze veel meer gaan hangen.

Maar dat is niet de enige reden waarom bladeren kunnen gaan hangen.

Het is nog even wennen

Elke plant die je in huis haalt moet even wennen aan de nieuwe omgeving. Het licht is anders, de temperatuur is anders, de hoeveelheid water is anders en ga zo maar door. In deze periode kunnen sommige planten best wel eens hun bladeren laten hangen, of een blad verliezen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, vooral niet als je enkel de oudste blaadjes van je plant verliest. Bij de Alocasia zijn dit de kleinste blaadjes, die onderaan aan de buitenkant van de stam zitten. Is je plant gewend, dan zullen er geen blaadjes meer afsterven, maar zal nieuwe groei zien verschijnen.

 

Geef je kamerplanten (en jezelf) een beetje extra liefde: bekijk mijn shop met handige plantenspulletjes

 

Te veel of te weinig water

Zowel bij te veel als bij te weinig water, kan het blad van de Alocasia gaan hangen. Bij te weinig water is dat logisch; water zorgt voor de stevigheid van de plant en als er te weinig van is, gaat alles een beetje hangen. De oplossing is simpel: meer water geven en je ziet je plant binnen een paar uur weer opknappen. Bij te veel water is dat wat minder logisch. Als je plant standaard te veel water krijgt, maar niet zoveel dat hij er dood aan gaat, kan hij te hard gaan groeien. De stengels worden dan te lang en die kunnen het gewicht van het blad niet meer dragen. Dit kan bijvoorbeeld ook bij ZZ-planten gebeuren. Mijn advies: laat de bovenste laag van de potgrond droog vallen, voordat je opnieuw water geeft, maar voorkom dat de grond helemaal droog valt. Checken dus altijd de vochtigheid van de potgrond, bij voorbeeld met behulp van deze handige vochtigheidsmeter op Bol.com.

Te weinig licht

Naast dat het licht in onze huizen vaak erg eenzijdig is, kan een gebrek aan licht ook ervoor zorgen dat de bladeren gaan hangen. Dit kan er aan de ene kant voor zorgen dat je plant minder energie kan opwekken en daardoor bladeren laat afsterven, die eerst zullen gaan hangen. Aan de andere kant kan het zijn dat je plant extra lange stengels maak, in een poging dichterbij het licht te komen. Hierdoor kunnen ze te lang worden voor het gewicht van het blad, met hangende bladeren als resultaat. De Alocasia houdt van veel indirect licht. In het meest ideale geval krijgt je plant licht van boven, al is dat vaak niet mogelijk.

Een oplossing voor hangende bladeren

Wat ten eerste belangrijk is om te accepteren is dat je plant vaak niet zo perfect blijft, als je hem hebt aangeschaft. Hij zal er altijd net anders uit gaan zien, maar dat maakt jouw plant ook uniek! Daarnaast zorg je voor zo optimaal mogelijke omstandigheden voor je plant. Want hoe beter hij verzorgd wordt, hoe meer kans dat hij netjes rechtop blijft staan. Met deze twee verzorgingstips help je je Alocasia er weer bovenop:

  1. Zet jouw Alocasia op een plek met veel indirect licht.

  2. Laat de bovenste laag van de potgrond droog vallen, voordat je opnieuw water geeft en voorkom dat de grond helemaal droog valt.

  3. Zorg goed voor je plant. In dit artikel lees je alles over de verzorging van de Alocasia

Blijven de bladeren toch hangen, ondanks jouw perfecte verzorging, dan zit er niks anders op dan je plant op te binden. Steek een stokje naast je plant en bind een touwtje daaraan en rondom de stengels, zodat ze bij elkaar blijven. Of kijk naar deze handige plantenring op Bol.com waarmee je de stengels bij elkaar kunt houden. Je kunt ook rondom de plant een ring op pootjes plaatsen, zoals bijvoorbeeld deze simpele groene steunring op Bol.com.

Wordt de plant te groot en wil je je Alocasia stekken? Dat is niet moeilijk, hier lees je alles over het stekken van de Alocasia.

Mensen vragen ook:

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag. Elke week kies ik er een uit die ik uitgebreid zal beantwoorden.


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Gerelateerde blogs over de Alocasia