Alocasia stekken

Alocasia stekken

Alocasia stekken

Naam: Skeletplant of Olifantsoor
Latijnse naam: Alocasia amazonica

Er zijn zoveel verschillende soorten Alocasia’s en ze zijn zeker niet allemaal even makkelijk in de verzorging. Maar ze zijn wel beeldschoon en hebben ultieme tropische vibes. Sommige zijn gigantisch en andere zijn zo fijn dat ze op je nachtkastje passen. Een hoge luchtvochtigheid en veel indirect licht zijn essentieel voor deze planten.

Hoe stek je de Alocasia?
Deze plant is moeilijk te stekken, omdat je hem alleen kunt vermeerderen als aan de moederplant een pup groeit. Zo niet, dan kun je er veel lieve woordjes tegen zeggen, maar zul je vaak wat langer geduld moeten hebben. Een Alocasiasoort waaraan snel pups groeien is de amazonica, ook Polly genoemd. Je kunt de pup van de moederplant verwijderen als die zijn eigen wortels heeft ontwikkeld. Om dat te checken moet je de plant uit de pot halen en de grond rond de wortels verwijderen. Doe dit als de pup zo’n tien tot twintig centimeter groot is. Snij de pup van de moederplant en zet hem met wortels en al in een eigen potje. Hou zoals altijd de grond licht vochtig.

Extra tips:
Veel beginnende plantenliefhebbers worden enorm verliefd op Alocasia’s om dan vrij snel teleurgesteld te worden als de planten doodgaan. De Alocasia’s zijn dan ook echt geen beginnersplanten, want ze vragen vrij veel verzorging en kunnen snel achteruitgaan als het ze niet zint. Ze zijn ook gevoelig voor spint, een beestje dat kleine webjes maakt en veel schade kan aanrichten. Kies als je net begint een makkelijke soort, zoals de wentii of stingray, en waag je pas later aan de Polly of de zebrina. Als je een jonge plant hebt, gebeurt het vaak dat het onderste blad geel wordt en afsterft. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Als er geen nieuw blad ontstaat of er veel bladeren afsterven, is het goed om te kijken waar je de verzorging kunt aanpassen.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 3/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 3/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo