Asparagus stekken

Asparagus stekken

Asparagus stekken

Naam: Aspergeplantje
Latijnse naam: Asparagus setaceus

De Asparagus is familie van, je raadt het al, de aspergeplant. Nu zijn de varianten die in huis groeien natuurlijk niet geschikt om op te eten. De varenachtige planten met fijne blaadjes staan vaak erg mooi. Er zijn verschillende varianten, sommige staan fier rechtop en andere groeien als mooie hangplanten. In mijn ervaring zijn deze planten veel sterker dan veel varens. Als je daar dus geen geluk mee hebt, kun je zeker de Asparagus proberen.

Hoe stek je de Asparagus?
Je kunt de Asparagus vermeerderen door hem te scheuren. Als je hem uit zijn pot haalt, zie je soms veel knollen aan de wortels groeien. Die knollen gebruikt de plant om energie in op te slaan. Verwijder voorzichtig de aarde rondom de wortels en splits de plant in twee of meer stukken. Trek niet te hard en laat de wortels zo veel mogelijk intact. Meestal komen de delen vrij makkelijk los van elkaar. Zet de verschillende delen in potjes en zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. Zodra de plantjes gewend zijn aan hun nieuwe potjes, zullen er nieuwe takjes ontstaan.

Extra tips:
Een verrassing is dat aan de takken van de Asparagus kleine doorns groeien. Het zal niet de laatste keer zijn dat ik de aaibare bladeren door m’n vingers laat gaan en beloond word met een prik.

Wanneer ze overlast geven door blaadjes die afvallen en troep maken, komt dat meestal doordat ze te weinig water hebben gekregen. Mocht de plant boven de grond helemaal zijn afgestorven door te weinig water, dan heb je nog een kans dat er weer nieuwe takjes naar boven zullen komen vanuit de knolletjes. Gooi hem dus niet meteen weg.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 3/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo