Cactus stekken

Cactus stekken

Cactus stekken

Naam: cactus
Latijnse naam: Cactus

Het is te gemakkelijk om alle cactussen onder één noemer te brengen. Natuurlijk zijn er enorm veel variaties, ook in de stekmethodes. Ik behandel hier twee verschillende soorten cactussen: de lange cactus, die in stelen omhoog groeit, en de cactus die met meerdere bolletjes groeit.

Hoe stek je een cactus?
Aan de zijkant van sommige cactussen groeien kleine bolletjes. Stoot je de plant aan, dan vallen ze er soms al van af. Anders kun je ze voorzichtig lostrekken of lossnijden van de plant. Deze bolletjes kun je op de grond leggen, met het aanhechtingspunt naar beneden; ze wortelen en groeien daar verder. Geef ze geen water zolang ze nog niet geworteld zijn.

Cactussen die erg in de lengte groeien, of dat nu omhoog of hangend is, zijn niet al te moeilijk te stekken. Met een goed schoon mes snij je de stam door, vlak bij de grond of hoger, afhankelijk van wat je esthetisch mooier vindt. De moederplant groeit vanuit de wond meestal vertakt weer verder. Laat de wond van de stek eerst goed drogen. Je kunt de stek zeker een week laten liggen. Steek hem daarna in een mengsel van potgrond en zand. Zet je stek op een plek met veel indirect licht totdat de plant geworteld is. Dan kun je wat meer water en licht geven. Dit kun je ook doen bij een bolcactus, maar omdat de wonden dan erg groot zijn, is het herstel vaak lastiger.

Extra tips:
Mocht je rot in je cactus tegenkomen, dan is stekken een manier om hem nog te redden. Maak je mes extra goed schoon en snij alleen in het gezonde deel van de cactus, zodat je zeker weet dat daar geen rot in zit.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 4/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 3/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo