Begonia maculata stekken

Begonia maculata stekken

Begonia maculata stekken

Naam: Stippenbegonia
Latijnse naam: Begonia maculata

Er zijn twee soorten Begonia’s: bladbegonia’s en stengelbegonia’s. Bladbegonia’s blijven hun hele leven laag bij de grond groeien. Stengelbegonia’s schieten de lucht in; ze kunnen meerdere meters hoog worden. Deze methode kun je voor alle stengelbegonia’s gebruiken.

Hoe stek je de Begonia maculata?
Anders dan bij de bladbegonia heb je bij deze plant ook een deel van de hoofdstengel nodig om hem te kunnen stekken. Met alleen een blad en een bladsteel kom je er niet. Knip de stengel net boven een blad af en maak je stek niet te lang. Een stengel van een paar centimeter met een enkel blad is al voldoende voor het kweken van een nieuwe plant. Een stek met twee of drie bladeren is ook goed. Haal dan eventueel het onderste blad weg, zodat de stek dieper in het water of de aarde kan staan.

Over het hele gedeelte dat in het water of de grond staat kunnen wortels verschijnen, niet alleen aan het snijvlak. Je mag je stek dus best diep planten of in het water zetten. Staat je stek op water? Dan zullen er na ongeveer een maand opeens wortels verschijnen. Als die stevig en gezond zijn en een lengte van ongeveer vijf centimeter hebben, kun je de stek in de grond steken. Heb je je stekje direct in de grond gezet? Zorg er dan voor dat de grond licht vochtig blijft, maar vooral niet te nat. Nieuwe zijscheuten zullen nu snel gaan groeien, zowel aan de moederplant als aan de stekjes.

Extra tips:
De Begonia is soms een beetje een diva die wel van licht maar niet van direct zonlicht houdt. De lucht moet wel vochtig zijn, maar de Begonia wil absoluut geen vocht op het blad krijgen. Dan kunnen er lelijke vlekken ontstaan en komen er makkelijk schimmels op het blad. Als je deze specifieke wensen eenmaal doorhebt, kun je beloond worden met trossen witte en roze bloemetjes.

Omdat de plant zo hoog kan groeien, zul je die wel moeten ondersteunen. Anders flapt ze maar wat heen en weer en knakt gemakkelijk. Mocht dat toch gebeuren, dan weet je nu hoe je van een ongeval een nieuwe plant kunt maken!

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo