Plantenvraag: Bruine puntjes aan de bladeren van de Calathea zebrina

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hallo Mama Botanica, de blaadjes van mijn Calathea zebrina heeft (waarschijnlijk door watertekort) bruine uiteinden gekregen. Bijna alle bladeren hebben een klein, bruin puntje. Als ik de plant vanaf nu voldoende water geef, herstelt de plant zich dan vanzelf? En zo ja, hoe lang kan dat duren?’

- Maureen

Calathea bruine puntjes

Hoi Maureen! Wat zonde dat je Calathea bruine puntjes aan de bladeren heeft gekregen. Calathea’s zijn niet de allermakkelijkste planten om te verzorgen en vertonen snel bruine puntjes en randjes. Het kan komen door de weinig water, maar soms ook door te lage luchtvochtigheid. Daar kun je hier meer over lezen.

Je vraag is of de bruine puntjes vanzelf weer herstellen. Dat gebeurt helaas niet. De bruine puntjes zijn cellen die zijn afgestorven en niet meer groen zullen worden. Maar de nieuwe bladeren van je plant zien er natuurlijk wel weer goed uit!

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Meer artikelen over de Calathea: