Plantenvraag: Hoe groeit de moederplant van een gestekte Monstera verder?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder antwoord op deze plantenvraag:

”Hallo Iris, ik heb een vraag over de Monstera. Ik lees en vind heel veel over hoe je de plant kan stekken en begrijp dat als je een stukje afknipt dat dit nieuwe plant wordt. Maar mijn vraag is wat gebeurt er met de moederplant? De bladeren groeien toch steeds verder uit het vorige blad? Dus stel; ik knip de laatste twee bladeren met luchtwortels af, waar komen dan de nieuwe bladeren aan mijn moederplant?” - Ellen

monstera.jpg

Planten stekken is misschien wel één van de leukste dingen als het om plantenverzorging gaat. Door een stukje af te snijden of te knippen, een hele nieuwe plant laten groeien is soms zelf magisch. Maar het is niet altijd even duidelijk hoe de moederplant precies verder zal groeien.

Bij het stekken van de Monstera deliciosa snij je de stengel net boven een volgend blad door. De moederplant zal vanuit die knoop (de plek waar het blad aan de stengel vast zit of zat) opnieuw uitlopen. Er ontstaat dus een nieuwe zijtak vanuit de bovenste knoop aan de stengel.

Dit is zo bij heel veel klim- of hangende planten. Zo ook bij bijvoorbeeld de Epipremnum aureum, Scindapsus pictus, Monstera adansonii of Philodendron Brasil. Elke keer dat je de stengel door knipt, ontstaat er vanuit de bovenste knoop die nog aan de stengel zit, een nieuwe uitloper. Bij dit soort planten is het meestal wel zo dat er maar één uitloper gaat groeien, je plant wordt er dus niet voller van.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over het verzorgen & stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

stek.jpeg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Meer artikelen over de Monstera: