Monstera deliciosa stekken

Monstera deliciosa stekken

Monstera deliciosa stekken

Naam: Gatenplant
Latijnse naam: Monstera deliciosa

Denk je aan een jungleplant, dan zal de Monstera waarschijnlijk als een van de eerste in je hoofd verschijnen. Hij is zo populair dat je hem momenteel overal ziet. Soms als heel jonge plant, die nog geen gaten in de bladeren heeft. Dat gebeurt pas als de plant verder opgroeit en volwassen wordt.

Hoe stek je de Monstera?
Het stekken van een Monstera is niet moeilijk, maar je moet wel wat geduld hebben. Net onder een luchtwortel en een blad snij je de stengel door. Omdat het blad vrij groot is en veel vocht kan verliezen, is het goed om maar één blad per stek te nemen. Anders heb je kans dat je stekken sneller uitdrogen dan ze kunnen wortelen. Als je tijd hebt om de grond regelmatig te checken, kun je de stekken direct in de grond zetten. Let erop dat de luchtwortels goed onder de grond zitten. Zolang het blad er gezond blijft uitzien, kun je ervan uitgaan dat er onder de grond allerlei ontwikkelingen plaatsvinden. Je kunt de stekken ook in het water zetten tot de luchtwortels zich goed hebben ontwikkeld. Laat de wortels zeker zo’n tien tot twintig centimeter lang worden. Het kan zeker een aantal weken tot maanden duren voordat ze zover zijn dat ze de grond in kunnen.

Extra tips:
Wil je een plant met echt grote bladeren met meerdere rijen gaten? Dan moet je Monstera ook ergens tegenop kunnen groeien, bijvoorbeeld tegen een mosstok. De plant is van nature een echte klimmer en zoekt het graag hogerop door tegen bomen op te groeien. Een bijkomend voordeel van een mosstok is dat de Monstera niet je hele huis zal overnemen, want zonder ondersteuning kan hij nogal breeduit gaan staan.

Heeft de nieuwe groei van je Monstera helemaal geen gaten meer in het blad? Dan kan het zijn dat je plant te donker staat. Zoek een lichtere plek op, zodat hij weer grotere bladeren kan ontwikkelen. En zorg ervoor dat je je plant op tijd verpot, zodat hij goed kan doorgroeien.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo