De beste plek in huis: Monstera deliciosa (gatenplant)

Mijn Monstera Thai Constellation

Mijn Monstera Thai Constellation

De Monstera deliciosa (ook bekend als gatenplant) houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. De beste standplaats is dus een plek met indirect licht. Het licht dat je planten bereikt, is in deze categorie altijd diffuus licht. In de natuur kun je dit vergelijken met planten die op de bodem van het oerwoud groeien. Het dikke bladerdek filtert al het directe zonlicht weg en er blijft alleen wat gefilterd licht voor de bodembedekkers over, er valt zelden tot nooit volle zon op hun bladeren.

Gevlekt of ongevlekt, ik ben fan van Monstera’s. Ze groeien snel, de groene varianten iets sneller dan de gevlekte, en zijn als je het mij vraagt de ultieme jungleplant. Een jonge plant zal kleine bladeren zonder gaten of inkepingen hebben. Naarmate je plant ouder wordt, groeien er grotere bladeren met telkens meer gaten. Maar dit gebeurt alleen als je plant voldoende licht krijgt. Staat jouw Monstera te donker, dan zullen de nieuwe bladeren terugkeren naar het kind-stadium en dus geen gaten vertonen. Monstera’s moeten wel ondersteund worden, anders kunnen de steeds langer wordende stengels je hele huis overnemen. In de natuur groeien ze immers ook tegen bomen aan. Een sterke mosstok is ideaal.

Monstera gevoelig voor lage luchtvochtigheid

Veel tropische planten, herkenbaar aan de grote dunne bladeren, zijn in de winter gevoelig voor lage luchtvochtigheid. Je kunt dat onder andere herkennen aan bruine randjes die langs het blad verschijnen of bruine puntjes aan de toppen van het blad. Zie je bruine randjes of puntjes verschijnen? Bedenk dan hoe je de luchtvochtigheid kunt verhogen. Bijvoorbeeld door te sprayen met een plantenspuit, bakjes water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Witte vlekken kunnen bruin worden

De witte vlekken op de bonte Monstera of Monstera Thai Constellation hebben wel de neiging snel bruin te worden. Dat komt doordat het witte gedeelte van het blad minder sterk is, waardoor het makkelijk beschadigt en afsterft. Een volledig wit blad zal dan ook niet heel oud worden. Het groen in het blad is immers essentieel om energie uit het zonlicht te kunnen halen.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)


Meer artikelen over de Monstera: