Plantenvraag: Wat doe ik met de luchtwortels van mijn Monstera? Kan je luchtwortels afknippen?

Elke Monstera groeit luchtwortels. Als je dit niet mooi vind of ze in de weg zitten kan je verschillende dingen doen, maar knip ze vooral niet allemaal in één keer af.

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder antwoord op deze plantenvraag:

’Hoi Mama Botanica! Mijn Monstera deliciosa groeit enorm, maar er groeien ook lange bruine slierten, luchtwortels, uit de stam. Ik vind deze niet mooi, wat kan ik hiermee doen? Kan je monstera luchtwortels afknippen?’ - Tim

Monstera-deliciosa-luchtwortel.jpg

Hoi Tim! Wat fijn dat je Monstera goed groeit! Het is dan niet te voorkomen dat de luchtwortels ook gaan groeien. In de natuur gebruikt de plant deze om tegen bomen op te klimmen en zo dichterbij het licht te komen. Je kunt er verschillende dingen mee doen.

Dit kun je doen met de luchtwortels aan jouw plant

Het ligt er aan hoe je je plant laat groeien, wat je met de luchtwortels kunt doen. Groeit jouw Monstera op een mosstok of mospaal, dan kun je de punt van een luchtwortel tegen de paal leggen, zodat deze hierin gaat groeien. Dit kun je nog extra stimuleren door de mosstok regelmatig te vochtig te maken met de plantenspuit. In deze video vertel ik hoe je zelf een mosstok kunt maken. Je kunt ook investeren in een grote dikke mospaal, zoals bijvoorbeeld deze mosstok van 75 mm breed op Bol.com.

Als jouw plant niet tegen een mosstok groeit, is de beste optie om de luchtwortels in de grond te steken. Eenmaal in de grond gaat de luchtwortel vertakken en grondwortels maken. Hierdoor kan je plant nog efficiënter water en voedingsstoffen opnemen en gaat hij vaak nog beter groeien.

Kun je de luchtwortels van je Monstera afknippen?

Lukt het je echt niet om de luchtwortels te waarderen? Dan kun je, in het uiterste geval, ervoor kiezen om ze af te knippen. Dit is niet het beste voor je plant, maar is esthetisch misschien wel mooier. Groeien er al heel veel luchtwortels? Knip ze dan niet allemaal in één keer af, om je plant te laten wennen aan het leven zonder luchtwortels. Je kunt ook overwegen om je Monstera te stekken, daar zijn de luchtwortels ideaal voor. Kort ze wel een beetje in, als ze al meterslang zijn geworden. Dan heb je meer kans dat ze succesvol gaan wortelen.

Welke kamerplanten groeien luchtwortels?

De luchtwortels van de Monstera deliciosa kunnen wel meterslang worden, maar er zijn nog meer planten die luchtwortels groeien. Bijvoorbeeld het kleinere broertje, de Monstera adansonii en andere klimplanten, zoals de Epipremnum aureum.


Mensen vragen ook:

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Ben jij een plantenliefhebber? Dan is dit boek voor jou.

Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties. Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (4 reviews)


Meer artikelen over de Monstera: