Monstera Deliciosa verzorgen + video met verzorgingstips

Gatenplant, Swiss Cheese plant, Vingerplant, allemaal namen voor de Monstera deliciosa! Deze tropische plant kan grote hoogtes bereiken in je huis en is helemaal niet moeilijk om te verzorgen. Lees alles over de lichtbehoefte, luchtwortels verzorgen, water geven, stekken en de veel voorkomende problemen. Inclusief video met verzorgingstips!

Lichtbehoefte van de Monstera

De Monstera deliciosa houdt van plekken in huis waar de zon nooit direct op schijnt, maar waar wel veel licht komt. Dit zijn de plekken met indirect licht.

Verzorg ook de luchtwortels van je Monstera

De Monstera deliciosa groeit erg lange luchtwortels. Het ligt er aan hoe je je plant laat groeien, wat je met de luchtwortels kunt doen. Groeit jouw Monstera op een mospaal, dan kun je de punt van een luchtwortel tegen de paal leggen, zodat deze hierin gaat groeien. Je kunt nog veel meer met luchtwortels doen, behalve ze allemaal tegelijk afknippen.

Monstera water geven

Je kunt je Monstera het beste verzorgen door de grond licht vochtig te houden. De Monstera houdt niet van uitdroging, maar te veel water is nooit goed voor je planten. Hoeveel water je precies aan je plant moet geven, kan ik je helaas niet zeggen. Dat is van zoveel factoren afhankelijk, zoals het seizoen en de temperatuur in je huis, en kan van week tot week veranderen. Het is dus belangrijk dat je dat zelf goed leert herkennen. Check dus altijd de vochtigheid van de grond voordat je water geeft en zorg dat je zelf kunt inschatten wat te veel en wat te weinig water is voor jouw plant. Gaat het mis? Zo red je je plant als je te veel water hebt gegeven.

Monstera stekken

Het stekken van een Monstera is niet moeilijk. Om een Monstera te stekken heb je een blad, een stengel en een luchtwortel nodig. De moederplant groeit vervolgens verder. De moederplant zal vanuit die knoop (de plek waar het blad aan de stengel vast zit of zat) opnieuw uitlopen. Er ontstaat dus een nieuwe zijtak vanuit de bovenste knoop aan de stengel.

Veel voorkomende problemen

Wat vaak voorkomt is dat er geen gaten in de bladeren van de Monstera groeien. Het kan ook gebeuren dat jouw Monstera helemaal geen nieuwe bladeren maakt of dat de bladeren geel worden. Bij een gevlekte monstera is het de uitdaging om de bladeren juist wit te houden.

Video met verzorgingstips

In de video hieronder vertel ik je hoe je je Monstera gelukkig houd. En als bonus zal ik het levensverhaal van deze specifieke Monstera vertellen! 

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer artikelen over de Monstera: