Mini Monstera: Een makkelijke must-have plant

makkelijkj.jpg

We hebben misschien allemaal wel een lijstje met planten die we nog zouden willen hebben. Een bonte Monstera, een lemon Maranta of Aglaonema tricolor (die laatste heb ik nooit gesnapt…) Ze zijn niet allemaal even makkelijk in de verzorging, maar één van de makkelijkste must haves planten is de Rhaphidophora tetrasperma, ook wel de Mini Monstera genoemd.

Zeldzame planten zijn niet altijd even makkelijk te verzorgen. Soms is dat een van de redenen waarom de plant zeldzaam is. Hij groeit niet snel, wordt snel lelijk of is erg gevoelig. Dat heb ik zeker ervaren bij andere zeldzame planten. Maar zo niet bij de Rhaphidophora tetrasperma, die is makkelijk, groeit snel en is niet zo gevoelig. Als je dus echt graag een bijzondere plant in huis wilt halen, raad ik deze zeker aan!

De Rhaphi (zoals goede vrienden hem mogen noemen) groeit anders dan aanverwante planten zoals de Monstera deliciosa. Waar deze aanverwanten een enkele sliert groeien, kan de Rhaphi zich vertakken. Dit kan je stimuleren door hem te snoeien, maar de plant doet het ook uit zichzelf al. Deze zijtakken zorgen ervoor dat je plant makkelijk voller zal groeien.

Het is een ideale plant om ergens op te laten klimmen, zoals ik hem op een lamp heb groeien. Hij heeft namelijk wel ondersteuning nodig, anders zal hij je hele kamer door slingeren!

Verzorging
Licht
Qua licht is de Rhaphi niet zo gevoelig, een plek met indirect licht is ideaal, maar wat donkerder en je plant zal ook goed groeien. De bladeren zullen kleiner blijven en zullen geen gaten ontwikkelen als je plant te donker staat. Een beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het eind van de middag zal deze plant niet erg vinden.

Water
De Rhaphi groeit het beste als de grond licht vochtig is, maar als je een keer vergeet water te geven, zal dat geen dramatische gevolgen hebben. Het is een sterke plant die een beetje droogte wel kan weerstaan. Daarnaast zijn de bladeren niet super gevoelig voor lage luchtvochtigheid, dus sprayen is niet perse nodig.

Groeit je plant erg hard? Vergeet hem dan niet op tijd te verpotten of wat plantenvoeding te geven. Zo ondersteun je de groei en blijf je plant mooi en gezond.

Je kunt hem ook stekken, op dezelfde manier als een Epipremnum. Kijk daarvoor deze video.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer artikelen over de Monstera: