Plantenvraag: Waarom maakt mijn Monstera geen nieuwe bladeren?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag. Deze keer de vraag van Pien:

’Hi Iris, ik heb een Monstera deliciosa met enorme bladeren. Volgens het boekje doe ik de verzorging helemaal goed en hij ziet er ook heel happy uit. Het enige ding is: ik heb hem al best een tijd en hij heeft nog geen enkel nieuw blad gemaakt. Wat gaat hier fout?’

- Pien

Hoi Pien! Ja, je wilt natuurlijk die mooie nieuwe groei zien bij je planten! Nieuw blad dat zich ontrold en staat te shinen, daar worden we als plantenouders extra trots op. En als dat niet gebeurt kan dat een teleurstelling zijn. Het is lastig om één oorzaak aan te wijzen waarom een plant geen nieuwe bladeren groeit als ik niet de hele situatie van die plant ken. Daarom geef ik graag wat verschillende tips, waar jij en andere plantenliefhebbers hopelijk mee verder komen! Deze informatie is niet alleen van toepassing op de Monstera, maar ook op de meeste andere planten.

Waarom maakt mijn blad geen nieuw blad?

Je zegt de verzorging al helemaal goed te doen, dat is fijn! Toch geef ik hieronder een stappenlijst wat je af kan gaan om te zien waar het probleem ligt.

  1. Is het wel het groeiseizoen? Veel planten (niet allemaal!) zullen in de herfst en winter periode weinig tot niet groeien. Er is dan minder licht, waardoor er ook geen nieuwe groei is. Het enige wat je nu kunt doen is wachten tot het voorjaar.

  2. Is je plant net verpot? Je verwacht misschien explosieve nieuwe groei nadat je je plant hebt verpot, maar sommige planten zullen zich eerst richten op het groeien van hun wortels, voordat ze boven de grond nieuw blad zullen laten zien. Heb dus nog even geduld.

  3. Is je plant juist toe aan een grotere pot? Als er onder de grond geen ruimte meer is om te groeien, groeit je plant boven de grond ook slechter of zelfs helemaal niet. Hier leer je alles over verpotten.

  4. Krijgt je plant voldoende licht? Wanneer een plant te donker staat laat hij snel blad vallen en zal hij veel minder snel nieuwe blad maken. Bij een Monstera wordt dit extra duidelijk wanneer er wel een nieuw blad groeit en dat geen of minder gaten heeft dan het voorgaande blad. Zoek dan een plek met meer licht voor je plant.

  5. Krijgt je plant regelmatig voldoende water? Je plant is happy, dus hij krijgt vast voldoende water. Maar sommige planten zijn ook nog gevoelig voor de frequentie. Als je in één keer heel veel water geeft en dan heel lang niet en daarna opeens wel weer vaak achterelkaar, dan kan dat de nieuwe groei belemmeren. Zo kan het nieuwe blad beschadigd worden en zich niet goed ontwikkelen.

  6. Heeft je plant voldoende voedingsstoffen? Als je al lang geen plantenvoeding hebt gegeven, kan de grond uitgeput zijn. Een beetje plantenvoeding doet dan wonderen. Geef dit het liefst in het groeiseizoen, de lente en de zomer. Is het winter? Wacht dan even tot het voorjaar!

Herken je dit allemaal niet? Dan kan ik alleen nog adviseren om geduld te hebben. Als je plant er wel gezond en happy uitziet, zal er met de tijd zeker nieuwe groei zichtbaar worden.

Hoe herken je een nieuw blad bij de Monstera deliciosa?

Een nieuw blad aan de Monstera is als eerst zichtbaar op de bladsteel van het vorige blad. Daar komt het als een kleine puntje tevoorschijn. Dan zal het eerst helemaal hieruit groeien, voordat het blad zich ontrold. Blijf dus zo nu en dan de bladstelen controleren om te zien of er al nieuw blad groeit.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Meer artikelen over de Monstera: