Plantenvraag: Bladeren van bonte Monstera wit houden

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

”Hallo Iris, ik heb een vraag over een Monstera. Ik heb een Monstera die witte lijnen in zijn stokken heeft, waardoor er af en toe ook witte delen aan de bladeren komen. De oorspronkelijke bladerstok is redelijk wit, maar wordt steeds groener en nu dus ook de bladeren. Ik las dat dit een natuurlijk proces is, dus ik ga het mogelijks niet kunnen tegenhouden. Maar ik dacht dus, ik knip hem in twee zo krijgt misschien de oorspronkelijke stok weer wittere bladeren?” - Ellen

monstera.jpg

Gevlekte of bonte Monstera’s zijn momenteel super populair en je hebt verschillende soorten, zoals Variegated Monstera deliciosa (Bonte Monstera deliciosa) en de Monstera Thai Constellation.

Bladeren van bonte Monstera wit houden

Voor bij de Bonte Monstera is de hoeveelheid wit op het blad erg verschillende en dat kan inderdaad afnemen. Als er op de stengel helemaal geen wit meer zichtbaar is, dan is de kans heel groot dat het blad helemaal groen is. De bladeren die erop volgen zullen ook geen wit meer hebben.

Bonte monstera snoeien

Het is dus een goede oplossing om je plant te snoeien. Knip de stengel dan net boven een blad af dat nog wel veel wit vertoond. Dit geeft geen absolute zekerheid dat de nieuwe uitloper weer veel wit zal hebben, maar de kans is zeker aanwezig.

Bonte monstera voldoende licht geven

Het helpt ook om je plant voldoende licht te geven. Een plant die donkerder staat, zal meer bladgroen aanmaken, waardoor er minder wit in het blad is. Veel indirect licht is dus ideaal voor de bonte Monstera.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Meer artikelen over de Monstera: