De beste plek in huis: Ficus elastica

Mijn Ficus elastica

Mijn Ficus elastica

De meeste Ficus-soorten zijn ideale planten voor plekken waar een beetje direct zonlicht is en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Dat maakt de Ficus een ochtend- of avonzonnebader.

Tussen het gebied in je huis waar vier tot vijf uur direct zonlicht op schijnt en de plekken in je huis waar de zon nooit direct op schijnt, zit nog een groot gebied. Hier heb je in de ochtend of juist aan het eind van de dag een uur of twee direct zonlicht en de rest van de dag indirect licht. De Ficus, ook bekend als rubberplant (Ficus elastica) of tabaksplant/vioolbladplant (Ficus lyrata), wordt dus het gelukkigste op een plek die een korte tijd zonnig is met direct zonlicht dat op de bladeren valt, en waar de rest van de dag indirect licht op de bladeren valt. Zet je de plant te donker neer, dan vallen de onderste bladeren af en blijft de nieuwe groei veel kleiner.

Naarmate de plant groter en volwassener wordt, kan hij meer direct licht verdragen. In zijn natuurlijke leefomgeving kun je deze plant zelfs als gigantische boom tegenkomen. Laat de grond tussendoor droogvallen, zodat er voldoende lucht bij de wortels kan komen.

Het hoekje waar mijn Ficus staat is in de winter vrij donker. Daarom staat er een groeilamp om ervoor te zorgen dat de plant wel voldoende licht krijgt. De lamp staat op een timer, zodat ik er niet over na hoef te denken en de plant met regelmaat voldoende licht krijgt.

Ficus elastica snoeien

De Ficus elastica is een betrouwbare plant die als hij gelukkig is altijd maar doorgroeit, en groeit, en groeit. Tot hij te groot wordt en je drastische maatregelen moet nemen. De donkere Ficus elastica op de foto is ooit drie keer zo hoog geweest, waardoor hij bijna tegen het plafond aan kwam. Gelukkig was ik niet bang om in de lente de snoeischaar erin te zetten, waarna de plant met meerdere takken opnieuw is gaan uitlopen. De lange hoge bonenstaken veranderen zo in een mooie, volle plant. Bij het snoeien knip je de stam van je plant een paar centimeter boven een blad af. Pas wel op met het sap dat uit de snijwond stroomt. Dit wil je niet op je handen krijgen, want het kan je huid irriteren. Je kunt het beste de wond na het snoeien even afdeppen met een doekje.

Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt! Bekijk mijn boek Een huis vol planten

Een huis vol planten cover

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,9/5 (94 reviews)

Mama Botanicaseo, ficus