Plantenvraag: Wat moet ik weten over verschillende soorten potgrond?

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hoi Iris, ik heb een vraagje, ik ben mij steeds meer aan het verdiepen over planten en wat ze nodig hebben. Zo zie ik op Instagram veel verschillende soorten aarde voorbij komen. Bijvoorbeeld: zaai en stekgrond, cocopeat of kokosvezels, hydrokorrels, Pon en perliet. Wat kan ik nou voor wat gebruiken, moet ik dingen mixen en wat is de perfecte grond combinatie? Ik hoop dat je me kunt helpen.’

- Marit

Grond mixen.jpg

Hoi Marit! Er zijn zoveel mogelijkheden wat potgrond aan gaat! Allereerst, voor de meeste planten hoef je niks te mengen, maar het is wel leuk om te doen en je plant zal er beter door groeien. Ik zal je een eindje op weg helpen.

De meeste potgrond is op basis van turf (op de verpakking heet het soms ook veen). Dit is een grondstof die niet duurzaam is, omdat er bij het winnen van turf veel CO2 vrij komt en het duizenden jaren kan duren voordat het veen weer is aangegroeid. Toch wordt het veel gebruikt, omdat het goed vocht vast houdt. (Meer weten over duurzame potgrond? Lees dan dit artikel.)

Turfvrije potgrond gemaakt van cocopeat, kokosvezels of kokosgrond is gemaakt van een restmateriaal van kokosnoten. Het is duurzamer dan turfgrond, maar het komt van ver en het chemische proces om de vezels bruikbaar te maken is niet altijd duurzaam. Gelukkig is er ook duurzame potgrond zonder turf en zonder kokosvezels verkrijgbaar. Er zijn mensen die pure kokosgrond erg fijn vinden voor hun planten. Ik gebruik zelf de kokosvezels niet puur, maar meng ik het met andere materialen.

Standaard potgrond zelf mixen

Zodra je je wat meer gaat verdiepen in de grond waarin je je plant zet, kom je al snel tot de conclusie dat het beter kan dan de zak standaard of universele potgrond die je bij de supermarkt en het tuincentrum haalt. Zo zijn er allemaal gespecialiseerde mixen verkrijgbaar, maar kan je ook je eigen grondmix maken. Dat vind ik erg leuk om te doen en het zorgt er ook voor dat je de grondmix precies aan jouw plant kunt aanpassen.

Wat kun je door de potgrond mengen?

Meestal werk je met een basis, zoals universele potgrond of kokosvezels. Hier kun je van alles doorheen mengen. Bijvoorbeeld perliet. Dit zijn kleine witte korrels, die ervoor zorgen dat de grond luchtiger blijft. Hier lees je meer over perliet. Stukjes boomschors worden ook veel door de grond gemengd. Je vindt deze ook in orchideeën mix, omdat de wortels van orchideeën en andere epifyten (zoals bijvoorbeeld de Rhipsalis) niet in de aarde groeien, maar zich hechten aan de takken van bomen. Het zorgt ervoor een mix met grote stukken. En dat is goed, want hoe grover de grondmix, hoe minder snel deze dicht kan slaan en compact wordt. Als de grond is dichtgeslagen, kan er niet voldoende lucht bij de wortels komen wat kan resulteren in wortelrot.

Verder kun je ook zand en kleine steentjes door de grond mengen. Dat vinden vooral cactussen en vetplanten fijn. Het zand zorgt ervoor dat het water sneller weg loopt en de grond minder lang nat is. Gebruik hiervoor wel zoet zand en geen zout zand. Zand van het strand is bijvoorbeeld niet geschikt, maar zandbakzand of brekerszand wel.

Zaai en stekgrond bestaat meestal uit goede kwaliteit potgrond waar zand doorheen is gemengd. Er zit naar verhouding minder voedingsstoffen in dan in normale potgrond, omdat stekjes en zaden in het begin nog niet veel voeding nodig hebben. Dat kan juist averechts werken. Je kunt dus makkelijk je eigen stekgrond mengen door een handje zand te mengen met twee of drie handjes potgrond. Stek je cactussen of vetplanten, dan kan je de verhouding zand iets hoger maken dan bij andere planten.

Verschillende soorten potgrond

Potgrond vervangen door hydrocultuur

Pon en hydrokorrels kun je allebei gebruiken om een plant op hydrocultuur te laten groeien. Je zet je plant dan niet in de potgrond, maar op Lechuza pon, hydrokorrels of Seramis of de hydromix van Soil Ninja (10% korting via deze link). Dit zijn allemaal korrels uit klei of gesteente, maar in verschillende formaten. De korrels van pon bevatten ook nog plantenvoeding, waar andere korrels dat niet hebben. Dit is een duurzame manier om planten te kweken, de korrels kun je namelijk eindeloos opnieuw gebruiken. Gaat de ene plant eruit, dan spoel je de korrels af en kan de volgende erin. Nog meer manieren waarop je hydrokorrels kunt gebruiken lees je in deze plantenvraag.

Zelf potgrond maken

Je hoeft dus niet perse zelf je potgrond te mixen, maar je plant kan er zeker beter door gaan groeien als je wel iets meer aandacht aan de grond besteed. De ideale mix die voor alle planten werkt bestaat niet, per plantsoort is een andere grondsoort het beste. Ze hebben zich immers allemaal aan een andere omstandigheid aangepast.

Hier staan een aantal voorbeelden van grondmixjes, maar experimenteer ook vooral zelf.

Cactus/vetplantgrond:
1 deel potgrond
1 deel zand
1/2 deel steentjes en/of perliet

Grondmix voor Monstera’s (en andere aroids)
1 deel potgrond of kokosvezels
1/2 deel perliet
1/2 deel boomschors

Grondmix voor epifytische vetplanten (Rhipsalis, Lepismium, Epiphyllum)
1 deel potgrond
1 deel boomschors
1 deel perliet
1/2 deel zand

Waar vind je al deze grondstoffen voor je eigen gemixte potgrond? Sommige kun je bij het tuincentrum kopen, maar ik ben ook erg fan van het merk Soil Ninja. Zij hebben kwalitatief erg goede producten en zijn volledig turfvrij. Bekijk bijvoorbeeld deze producten:
- Perliet
- Boomschors
- Wormencompost

Als je je planten wel wilt verwennen met speciale potgrond, maar niet zelf wilt uitzoeken wat het best voor jou plant werkt, raad ik ook de soil blends van Soil Ninja aan. Deze grondmengsels zijn perfect aangepast aan de behoefte van jouw planten. Via de link krijg je 10% korting op je bestelling. Er zijn mengsels voor allerlei planten, van Monstera’s tot cactussen, ook voor planten die op hydrocultuur staan.

Veelgestelde vragen:

Wat te doen tegen schimmel in de potgrond?
Wat zijn die witte brokjes in de potgrond?
Kun je compost als potgrond gebruiken?
Kan je planten verpotten in de herfst of winter?

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over potgrond: