Plantenvraag: Wat is beter, stekken direct in de grond of stekken eerst in het water laten wortelen?

Hoi Mama Botanica, wat is nu beter: mijn stekken direct in de grond of stekken eerst in het water laten wortelen?’ - Bow

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom deel ik in dit artikel de voor- en nadelen van het stekken op water en in de grond.

Stekjes in de grond en stekken in het water

Hoi Bow! Wat leuk dat je aan het stekken bent. Er is niet één manier van stekken die het beste is voor alle planten. Veel planten kun je zowel in het water als in de grond laten wortelen. Sommige planten wortelen iets makkelijker op de ene of de andere manier, maar het is ook belangrijk wat je zelfs het fijnst vindt werken. Daarom deel ik in dit artikel de voor- en nadelen van het stekken op water en in de grond met je en wil ik je uitdagen om beide methodes uit te proberen, zodat je erachter kunt komen wat voor jou het best werkt.

Stekken in de grond of in het water?

Voordelen van stekken laten wortelen in het water

Stekken in water geeft het beste resultaat met de minste inspanning. Je hebt er weinig werk aan en je ziet wel heel mooi de wortels ontwikkelen. Alles wat je hoeft te doen is het waterpeil op de juiste hoogte houden en één keer per week het water te verversen, zodat er geen algen in het water gaan groeien. Als je je stek in doorzichtig glas of in een leuk stekstation hebt staan, zie je perfect hoe de wortels gaan groeien, maar ook als het misschien verkeerd gaat. Wordt je stek aangetast door rot, dan worden de mooie groene stengels opeens bruin en kan je meteen actie ondernemen, door het beschadigde deel af te snijden en je stekje in een schoon vaasje terug te zetten.

Lees verder onder de advertentie:

Nadelen van het stekken op water

De wortels die in het water groeien zijn anders dan de wortels die in de grond groeien. Je kan, kort door de bocht, spreken van waterwortels en grondwortels. Zet je grondwortels in het water, dan heb je grote kans dat ze gaan rotten, omdat ze de grote hoeveelheid vocht en de lage hoeveelheid zuurstof niet zijn gewend. Je stekje dat waterwortels ontwikkelt zal zich moeten passen wanneer je hem in de grond plant. Voor een zo soepel mogelijke overgang, zet je je stekjes niet te snel in de grond, maar pas als de wortels zo’n 5 tot 10 centimeter zijn. En in het begin houd je de grond licht vochtig. Na een week of twee is je stekje gewend aan de nieuwe omgeving en kan hij lekker verder groeien.

Stekjes op water. Foto: Aline Bouma

Voordelen van het stekken in de grond

Je zet je stekje meteen in de potgrond en dan is het wachten maar! Het grootste voordeel van deze methode is dat je je stek niet hoeft op te potten. Daardoor heb je minder kans dat de wortels beschadigen en dat je stekje zich aan moet passen van waterwortels naar grondwortels. Wil je meer weten over de beste stekgrond? Lees dan dit artikel waarin ik alles vertel over stekgrond en hoe je je eigen stekgrond kunt maken.

Nadelen van het stekken in de grond

Omdat het belangrijkste deel van het stekje onder de grond zit, namelijk het punt waar de wortels moeten gaan groeien, is het veel lastiger in te schatten hoe het gaat met je stek. Zijn er al wortels aan het groeien? Is de aarde niet te nat geweest en is er misschien rot in je plant gekropen? Vooral bij plantjes waarvan de aarde licht vochtig moet blijven, is het lastig in te schatten of je niet te veel of te weinig water geeft. Te veel water en je stekje kan gaan rotten en bij te weinig water zal je stek verdrogen en niet verder groeien. Vooral in deze fase is het dus belangrijk de grond niet uit te laten drogen. Omdat dit best gevoelig ligt, kan je bij deze methode wat meer uitval verwachten dan bij het stekken op water. Je zal je stekjes dus wat meer aandacht moeten geven. 

Bij het planten stekken op grote schaal, bij kwekerijen, wordt bijna uitsluitend deze grondmethode gebruikt. Maar daar hebben ze alle elementen perfect onder controle; de vochtigheid van de grond en in de lucht, de temperatuur en het licht. Alles is ingesteld op een snelle groei. Maar omdat we in huis deze omstandigheden wat minder goed in de hand hebben, vraagt stekken in de grond meer van onze aandacht.

Lees verder onder de advertentie:

Welke methode kies je dan?

Laat je bij de keuze van methode vooral leiden door de hoeveelheid tijd die je hebt. Kan je elke dag je stekjes genoeg aandacht geven, probeer het dan in de grond. Wil je alleen zo nu en dan even je stekjes checken en genieten van de groei van wortels in het water? Ga dan voor het stekken op water. Heb je meerdere stekken van één plant? Probeer eens te experimenteren met de verschillende methodes. Zet dan het ene stekje in het water en de andere in de aarde en kijk wat het beste resultaat oplevert. Mijn ervaring is dat de stek op water in eerste instantie harder groeit dan de stekjes in de grond. Maar na verloop van tijd gaat het weer gelijk op en groeien de planten even hard. Wel heb ik minder uitval bij de watermethode en gebruik ik die het meeste. Niet alleen omdat het bij mij betere resultaten oplevert, maar ook omdat de wortels die in het water groeien er zo mooi uit zien! Mooier dan een bos bloemen op tafel. 

Wil je nog meer leren over het stekken van je planten?

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant. In dit boek leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.
Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Meer artikelen over Stekken: