Epipremnum aureum stekken

Epipremnum aureum stekken

Epipremnum aureum stekken

Naam: Goudrank, Scindapsus, Pothos
Latijnse naam: Epipremnum aureum

Dit is een perfecte plant als je een mooie hangplant zoekt die snel groeit en weinig verzorging nodig heeft. Zowel voor de verzorging als het stekken is dit een ultieme beginnersplant. Het kan namelijk bijna niet verkeerd gaan. En als het stekken toch mislukt, groeit de moederplant weer zo snel aan dat je gemakkelijk nog een poging kunt wagen.

Hoe stek je de Epipremnum?
Aan de Epipremnum groeit tegenover elk blad een luchtwortel. Soms is dat alleen nog maar een klein, bruin knobbeltje. Knip een stengel net na een blad af. Een enkel blad met een stukje stengel en een luchtwortel is al genoeg voor een nieuwe plant. Maar je kunt ook langere stekken maken. Zit er te veel blad aan je stek, dan kan het de plant te veel energie kosten om alles in stand te houden. Verwijder eventueel de onderste bladeren, zodat er maximaal drie bladeren aan je stek zitten. Dit is een fascinerende plant om op water te stekken omdat de wortels zo mooi groeien, maar die kun je ook direct in de grond zetten. Zorg ervoor dat er minstens één luchtwortel onder het water of in de grond zit en hou de aarde goed vochtig. Staat je stek in water, dan kun je je plant oppotten als de wortels zo’n tien centimeter zijn. Uit één stekje groeit één nieuwe stengel, dus voor een vollere plant kun je het beste meerdere stekjes bij elkaar zetten.

Extra tips:
Als de plant te donker staat, wordt het nieuwe blad groener en heeft het minder bladtekening. Als het mooie vlekkenpatroon verdwijnt, kun je de plant dus het best naar een lichter plekje verplaatsen.

Aan je stekje hoeft eigenlijk niet eens een blad te zitten. Een stengel met een luchtwortel is al voldoende om een nieuwe plant te kweken. Het zal dan wel wat langer duren, omdat de plant weinig energie kan produceren. Deze methode kun je ook toepassen op de Monstera adansonii en andere planten met luchtwortels.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Cover-inkijkexemplaar.jpg

Bekijk dan mijn boek Stek Je Plant op www.stekjeplant.nl. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken. Op www.stekjeplant.nl lees je er alles over!

Mama Botanicaseo