Stekstation kopen of zelf maken met reageerbuisjes, vaasjes en glaasjes

Stekstations zijn ideaal voor plantenliefhebbers die graag zelf planten stekken. De meeste stekjes kun je laten wortelen in water. Laat je stekken op water bijvoorbeeld wortelen in een verzameling mini vaasjes en glaasjes, zoals kruidenpotjes en kleine flesjes. Je kunt ook een echt stekstation kopen of zelf een DIY stekstation maken voor je stengel- en kopstekken. Hieronder lees je alles over het zelf maken van stekstations met glazen stek station vaasjes, buisjes op een houder, een kweekstation aan een wandrek of glaasjes aan touwtjes in je vensterbank.

Planten die met de wortels in het water staan kun je het beste bekijken met glazen vaasjes van doorzichtig glas. Zo is het heel makkelijk om de groei en wortelvorming van je kopstek in de gaten te houden. Gebruik glaasjes die lang en smal zijn (zoals doorzichtige reageerbuisjes), dit zorgt ervoor dat je stekje alleen met zijn groeipunt in het water zit. Hieronder lees je 6 manieren om van je huis een stekjes-paradijs te maken.

#1: Stekstation maken met losse glaasjes, vaasjes en flesjes

Stekken-overzichtfoto-1280x640.jpg

Een stekstation met een collectie glazen vaasjes is mijn favoriete methode, ik verzamel kruidenpotjes, kleine flesjes en mini vaasjes van de kringloop en plaats ze dicht bij elkaar op de vensterbank. Voila: een DIY-stekstation. Dit past in elk interieur en is door de verschillende formaten van de vaasjes en glaasjes geschikt voor alle verschillende soorten planten: voor Monstera stekken gebruik je vaasjes met een grotere opening en bij klein stekjes zoals Citroengeranium stekken gebruik je kleinere glaasjes.

Tip: Wil je veel plantjes stekken en heb je te weinig stekvaasjes in huis? Dan kan je ook in een keer 24 goedkope kruidenpotjes kopen op Bol.com

#2: Stekstation maken met reageerbuisjes op een houder

Een stekstation op houder maak je door gaten te boren in een houten lat, waarin je reageerbuisjes plaatst. Bevestig het stuk hout met een klemschroef op een werktafel en boor vervolgens een gat met een cilinderboor die dezelfde diameter heeft als de reageerbuisjes. Hier vind je losse reageerbuisjes op Bol.com, de meeste reageerbuisjes hebben een doorsnede van 2,5 cm. Het gat voor het stekplankje mag je door de lat heen boren, in dat geval leunen de reageerbuisjes op de ondergrond. Als de lat dik genoeg is kan je er ook voor kiezen om te varieren met de diepte van de gaten. Op de website van Bosch staat een instructie hoe je voor 45 euro met geavanceerd gereedschap zelf een stekstation maakt. Je kunt ook op Bol.com deze goedkope basis kopen met een voorgeboorde houten lat en 5 reageerbuisjes. Kijk voor meer inspiratie bij deze houten stekstations op Bol.com.

#3: DIY stekstation maken met reageerbuisjes aan een wandrek

Ook leuk: een stekrek van een wandrek en reageerbuisjes. Met een metalen wandrekje, ijzerdraad, elastiekjes en losse reageerbuisjes maak je in een handomdraai een mooi rekje voor je stekjes dat je overal op kunt hangen. Op het blog van Huiswaarts lees je stap voor stap hoe je dit stekjesrek zelf in elkaar kunt zetten. Je moet het wandrek vervolgens wel ergens ophangen.

#4: Stekjes in reageerbuisjes aan een touwtje in de vensterbank

Reageerbuisjes of kleine vaasjes met een opstaande rand kan je ook met een touwtje boven je vensterbank ophangen aan een schroefje in het hout van je kozijn. Ik zag ook deze toffe stekjeshanger op Bol.com waarbij reageerbuisjes een ijzer frame met een oogje hebben gekregen zodat je ze nog makkelijker kunt ophangen.

Tip: reageerbuisjes zijn maar klein, dus controleer regelmatig of het water aangevuld moet worden. Het zou zonde zijn als je stekje droog komt te staan.

#5: Stekstation online kopen

Er zijn online ook mooie stekstations te koop, ze zijn er in alle soorten en maten. Je kunt op Bol.com een goedkope basis kopen met een voorgeboorde houten lat en 5 reageerbuisjes. Maar ook bijvoorbeeld deze vintage vaasjes op Bol.com met leuke ronde stekvaasjes in een houder en dit leuke stekstation op Bol.com met 5 reageerbuisjes in een houten frame.

Kijk voor een volledig overzicht bij de populairste stekstations op Bol.com

#6 Ga voor groot

Sommige stekjes kunnen flinke wortels groeien, denk bijvoorbeeld aan een grote Monstera. Als je deze stekken in een vaasje met een nauwe opening zet, kan het moeilijk worden om de stek uit het vaasje te halen als het tijd is om je plant op te potten. Daarom kies je bij dit soort planten liever een stevige vaas met een brede opening. Bijvoorbeeld deze duurzame vaas op Bol.com.

Tip: Op zoek naar een leuk origineel cadeau voor je vrienden en familie? Wat dacht je van een stekstation met je stekjes van je eigen planten!

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

In mijn boek Stek Je Plant leer ik je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de 40 populaire planten die heel leuk zijn om zelf te stekken. Bekijk Stek je plant op Bol.com

stekjeplant-cover.jpg

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,8/5 (138 reviews)


Gerelateerde artikelen over stekken:

BlogMama Botanicastekken