Sansevieria stekken

Sansevieria stekken

Sansevieria stekken

Naam: Vrouwentong
Latijnse naam: Sansevieria

Van de klassieke groen-gele rand tot bijzonder stekelige varianten en sierlijke walvisstaarten. De Sansevieria komt voor in allerlei verschillende vormen en is door zijn makkelijke verzorging een van mijn favorieten. Het is echter geen snelle groeier en ook niet de makkelijkste om te stekken. Er zijn twee verschillende methodes, waarvan het scheuren de snelste en effectiefste is.

Hoe stek je de Sansevieria?
De Sansevieria kun je met een bladstek of door middel van scheuren vermeerderen. Via bladstek duurt het heel lang voordat je een nieuwe plant hebt, en dan weet je nog niet zeker of die er hetzelfde gaat uitzien. De typische gele streep langs de rand zal bijvoorbeeld verdwijnen. Dat gebeurt niet als je de plant scheurt.
Voor bladstek snij je een blad van je plant, dat je vervolgens in meerdere stukken van tien centimeter snijdt. Let er wel op wat de boven- en de onderkant is. Zet je je stek verkeerd om, dan zal er helaas niets gebeuren. Bladstek kun je het beste in water laten wortelen; dit geeft een hogere kans op succes dan in de grond. Het duurt een paar weken tot maanden voordat de wortels lang genoeg zijn om de grond in te gaan. En dan duurt het weer een paar maanden voor je een nieuw plantje omhoog ziet komen. Dit is dus zeker lang wachten.
De snellere manier om je plant te vermeerderen is via scheuren. Aan de plant groeien nieuwe stengels via stevige wortelstokken, die makkelijk in stukken kunnen worden verdeeld. In mijn boek Stek Je Plant wordt uitgebreid uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Extra tips:
De Sansevieria staat erom bekend dat hij z’n pot stuk kan laten groeien. Er zit zoveel kracht in de wortels dat ze op een gegeven moment de pot uit barsten. Het kan dus ook goed zijn om je plant te scheuren, om er zeker van te zijn dat je hem in toom houdt.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 1/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 3/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo