Plantenvraag: Rhipsalis valt uit en verliest bladeren

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks antwoord op een plantenvraag.

’Hi Iris! Ik heb 1,5 jaar geleden deze Rhipsalis paradoxa gekocht. Deze winter ging het niet zo goed (verlies van veel bladeren), maar nu lijkt een deel van de plant weer op te leven met stevige bladeren en snelle groei van nieuwe uitlopers, terwijl een ander deel van de plant (zie foto) wel wat nieuwe uitlopers krijgt maar niet stevig wordt waarbij de punten bruin worden. Als ik dit afknip wordt een nieuw deel weer bruin. Wat kan ik hier het beste mee doen?’

- Juliette

Intratuin_Mama Botanica_Calathea_04.jpg

Hoi Juliette! De ene kant van je Rhipsalis ziet er dus wel weer gezond uit, maar wat je hier op de foto ziet wil inderdaad nog niet echt lekker groeien.

Dat kan verschillende redenen hebben. De blaadjes zijn erg dun, bijna verschrompeld met hoe de plant eruit ziet als hij gezond is. Dat kan komen doordat de plant te weinig of juist te veel water heeft gekregen in het verleden. Omdat hij niet zo goed herstelt, terwijl de andere kant van je plant wel goed groeit, denk ik dat je in het verleden misschien te veel water hebt gegeven. Hierdoor sterven de wortels af, waardoor er geen vocht meer naar het blad gaat. Boven de grond verdroogt je plant dus, terwijl de potgrond juist te nat is! Dit is lastig te herstellen, maar er zit duidelijk nog wel een beetje leven in de wortels, vanwege de nieuwe groei. Je zou kunnen proberen het blad net na het nieuwe groeipunt af te knippen.

Als je plant te weinig water heeft gekregen, verschrompelen de bladeren op eenzelfde manier, maar dat herstelt zich veel beter na het voorzichtig verhogen van de watergift. Omdat de puntjes van de bladeren ook bruin worden, denk ik dat het door een te veel aan water heeft gelegen.

Wil je je plant weer wat voller maken, dan kan je van het gezonde deel van je plant nieuwe stekjes maken, die je bij de moederplant terug zet. Hoe je dat doet zie je in deze video.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten


Gerelateerde posts over bladeren