Plantenvraag: Waarom laat mijn Hoya carnosa zijn blaadjes vallen

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik hieronder wekelijks antwoord op een plantenvraag.

Hoya Carnosa bruine blaadjes

’Hoi Iris, ik heb het hele internet afgestruind om op te zoeken wat er precies misgaat met mijn Hoya maar ik heb het antwoord helaas niet kunnen vinden. Sinds een tijdje worden bladeren het dichtstbij de pot een voor een bruin, maar niet verdord, en vallen vervolgens af. Ik heb hem laatst uit de pot gehaald en toen was er niets noemenswaardigs te vinden. Ik heb geloof ik precies dezelfde Hoya als die jij hebt, dus ik hoop dat jij misschien het antwoord voor me hebt!’

- Jolien

Hoya Carnosa blaadjes vallen.jpg

Hoi Jolien! We hebben inderdaad dezelfde Hoya, wat een beauty is het he! Alleen die bladeren moet er liever wel aan blijven zitten. Afgelopen winter heeft mijn plant ook een aantal bladeren verloren, en dat lijkt op dezelfde manier te zijn als het bij jou gebeurt. De blaadjes verdorren niet, maar worden wat zachter en bruin vanaf de nerf. Als je de plant dan aanraakt, vallen ze gemakkelijk af.

Dit komt door te veel water. De bladeren kunnen te veel water niet aan en gaan dan rotten. Dat kan bijvoorbeeld in de winter gebeuren, wanneer je plant minder water nodig heeft dan in de zomer. Of wanneer je plant te donker staat. Als je dat niet in de gaten houdt, kan het zomaar gebeuren dat je hem te veel water geeft.

Hoya’s willen niet altijd in vochtige grond staan, de grond mag tussendoor dus droog vallen. De plant kan namelijk veel vocht opslaan in die sappige blaadjes van hem.

Droog laten vallen
In het beste geval laat je je Hoya even goed droog vallen en herstelt hij uit zichzelf. Gaat het afsterven van de blaadjes toch door? Haal hem dan uit de pot om te kijken of de wortels nog gezond zijn. Eventuele slijmerige en zachte wortels snij je weg en zet je plant met nieuwe potgrond in een schone pot. Nu is het hopen dat hij goed herstelt.

Potgrond vs. orchideeën grond
Het kan ook komen doordat je plant in standaard potgrond staat. Hoya’s houden van luchtige grond, dus als je je plant verpot, kun je hem het beste in een luchtig mengsel zetten, zoals orchideeën grond. Dit blijft niet te lang nat, waardoor je minder kans heb op te veel water geven. Kies liever ook voor een pot met gaatjes onderin, dan kan overtollig water makkelijk weglopen.

Verliest je plant erg veel blaadjes en blijft er weinig moois van over, dan kan je hem altijd nog stekken. Hier lees je hoe je de Hoya kunt stekken.

Bij de meeste planten geldt dat zachte, bruine blaadjes die makkelijk af vallen worden veroorzaakt door te veel water. Ga dus altijd na of dat de oorzaak is.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde posts over bladeren