Hoya carnosa stekken

Hoya carnosa stekken

Hoya carnosa stekken

Naam: Wasbloem
Latijnse naam: Hoya carnosa tricolor

De Hoya is geen snelle groeier, maar neemt ongemerkt steeds meer ruimte in. Als hij de mogelijkheid krijgt, krullen de uitlopers zich om alles heen en klimt hij overal naartoe. Maar ook als hangplant wordt de Hoya zeer gelukkig.

Hoe stek je de Hoya?
Om de Hoya te stekken knip je een stengel of een deel van een stengel van de moederplant af. Een stek hoeft niet de top van de stengel te zijn; je kunt ook een middenstuk gebruiken om te stekken. Als je een lange stengel hebt, kun je er dus meerdere stekken uit halen. Maak stekken van zo’n tien centimeter lang en verwijder de onderste bladeren. Je kunt er zelf voor kiezen of je de stekken op water of in de grond wilt laten wortelen. Zet je je stek in het water, dan kan het zeker een maand duren voordat je wortels ziet verschijnen. Zorg ervoor dat er minstens één knobbel (daar waar eerst een blad zat) onder water staat. Dat is de plek waar de nieuwe wortels gaan groeien. Zet je je stek direct in de grond, zorg er dan voor dat het steeltje stevig en diep in de grond zit. Hou de grond licht vochtig tot de stekjes zijn geworteld. Daarna kun je de grond licht droog laten worden tussen het water geven door.

Extra tips:
Hoya’s kunnen erg mooi bloeien, met kleine trosjes bloemen. In tegenstelling tot veel andere planten krijgt de Hoya vaak lange uitschieters voordat er bladeren aan verschijnen. Knip deze dus niet af, want dan ga je de nieuwe groei tegen.

Een Hoya met verschillende kleuren in het blad heeft meer licht nodig dan een Hoya die volledig groen blad heeft, maar van direct zonlicht worden ze allemaal niet gelukkig.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo