Kalanchoe beharensis stekken

Kalanchoe beharensis stekken

Kalanchoe beharensis stekken

Naam: Kalanchoe
Latijnse naam: Kalanchoe beharensis

Er zijn veel verschillende soorten Kalanchoe’s. In deze gids behandel ik er twee: de beharensis en de daigremontiana. Sommige worden gekweekt om hun kleine bloemetjes, andere voornamelijk voor het blad. Dat blad kan harig zijn, gekleurd, gekarteld of juist rond, groen of juist rood en oranje.

Hoe stek je de Kalanchoe?
De Kalanchoe is een erg groeikrachtige plant. Als jouw soort geen babyplantjes aan de rand van het blad maakt, zoals de daigremontiana wel doet, kun je hem nog steeds vermeerderen. Je kunt altijd de top eruit knippen bij een plant die te lang is geworden. Haal daarna de onderste blaadjes weg en laat de wondjes goed drogen voordat je de steel weer in de grond steekt; die wortelt vrij makkelijk en relatief snel. Wil je niet de hele top uit je plant halen maar hem wel vermeerderen, dan kun je ook met een enkel blad deze plant stekken. Snij de helft van een blad af en laat de wond een tijdje drogen. Steek daarna het blad in de grond, maar niet te diep. Al vrij snel groeien er vanuit het snijvlak nieuwe wortels. Na nog een tijdje wachten komt er ook een nieuw plantje omhoog. Geef bij beide methodes niet te veel water, anders kan de stek gaan rotten. Zorg er dus voor dat de grond droog is voordat je weer water geeft.

Extra tips:
Er zijn verschrikkelijk veel soorten Kalanchoe’s en je kunt er altijd een kopstek uit halen door de top te verwijderen. Bij de meeste soorten werkt het stekken met een enkel blad ook goed. Denk bijvoorbeeld aan de Kalanchoe blossfeldiana, met z’n klassieke bloemetjes in allerlei verschillende kleuren.Verzorgingsadvies:
Standplaats: 4/4
Water: 1/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 1/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo