Maranta stekken

Maranta stekken

Maranta stekken

Naam: Tiengebodenplant
Latijnse naam: Maranta leuconeura fascinator

De Maranta wordt vaak als Calathea verkocht en is in de verzorging ook wel hetzelfde. Maar let op: het stekken gaat wel op een andere manier. Als de Maranta wat ouder wordt, gaan de gekleurde bladeren steeds meer over de rand hangen en blijkt hij een echte hangplant te zijn. En geen nette maar wilde hangplant, want de bladeren groeien alle kanten op.

Hoe stek je de Maranta?
De plant vormt een steel waar zijdelings bladeren aan groeien. Als je dat nog niet ziet bij jouw plant, dan heb je een heel jong exemplaar en zul je dat eerst nog even moeten laten groeien. Knip uit de top een stek met ongeveer drie bladeren en zet die in een glas water. Nieuwe wortels groeien vanuit de knobbel waar het blad aan de stengel vastzit, dus zorg ervoor dat die goed onder water staat. Als de wortels zich na een paar weken goed hebben ontwikkeld, kun je de stek in de grond zetten. Voor een vollere nieuwe plant, zet je een aantal stekken bij elkaar in een pot.

Je kunt er ook voor kiezen om je stekken direct in de grond te zetten. Hou dan de potgrond licht vochtig. Het helpt de plant enorm als je er een klein kasje of plastic zakje overheen zet. Dat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid rondom de plant goed op peil blijft.

Extra tips:
Net als bij de Calathea, verandert de stand van de bladeren van de Maranta gedurende de dag. Als je het verschil tussen de nacht- en de dagstand van deze plant echt goed wilt zien, moet je overdag en ‘s avonds een foto maken en die naast elkaar leggen. Je staat soms echt verbaasd van het verschil.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 3/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo