Peperomia argyreia stekken

Peperomia argyreia stekken

Peperomia argyreia stekken

Naam: Watermeloenplant
Latijnse naam: Peperomia argyreia

Dat deze plant Watermeloenplant wordt genoemd, is toch niet vreemd? De perfect ronde blaadjes zien er net zo uit als miniwatermeloentjes, vooral met de rode steeltjes erbij. De Peperomiafamilie is heel groot, van ronde bladeren die omhoog groeien tot hangplantjes en plantjes met puntige bladeren en felrode kleuren. Je kunt alle Peperomia’s die niet op een stam groeien op deze manier stekken.

Hoe stek je de Watermeloenplant?
Anders dan veel andere planten kun je dit plantje stekken met alleen het blad. En dan hoef je niet eens een heel blad te hebben, zolang je het stukje met de steelaanzet maar hebt. Mijn favoriete methode om dit plantje te stekken is direct in de grond. Plant het blad zo in de grond dat de steelaanzet net onder de aarde is. Hier gaan de nieuwe wortels uit groeien. Je kunt een klein kasje maken met een plastic zakje, zodat je minder vaak water hoeft te geven. Na twee weken zie je al nieuwe wortels. Het nieuwe plantje laat nog even op zich wachten; zodra het verschijnt, kun je het kasje verwijderen.

Extra tips:
Is het blad dat je wilt stekken erg groot? Wees dan niet bang om er een stuk af te knippen. Zolang de steelaanzet er nog aan zit, kan het blad wortelen. Op deze manier verliest het blad ook minder vocht en zal het sneller wortelen.

Als je stekje flink aan het groeien is en het originele blad in de weg gaat zitten, dan kun je dat helemaal tot aan de grond terugknippen. Het stekje heeft nu al genoeg wortels en blaadjes om op zichzelf te groeien en krijgt zo voldoende ruimte om zich verder te ontwikkelen.


Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo