Hedera stekken

Hedera stekken

Hedera stekken

Naam: Klimop
Latijnse naam: Hedera

Klimmen doet deze plant weinig in huis, want meestal kweken we hem als een hangplant. Waar veel kamerplanten hun oorsprong vinden in verre jungles, komt de klimop van nature al voor in Europa. Op andere plekken in de wereld is klimop juist een invasieve soort. Hij is door mensen meegenomen, veel te enthousiast gaan groeien, en vormt daardoor een gevaar voor de van nature aanwezige planten. Gelukkig zal dat in je huis niet gebeuren.

Hoe stek je de Klimop?
De wortelkracht van de klimop is groot; voor een nieuwe plant hoef je maar een klein stekje te hebben, een steeltje met een enkel blad. Zorg er in ieder geval voor dat je stekje niet meer dan vijf blaadjes heeft. Je kunt de onderste blaadjes van het steeltje verwijderen om het stekje dieper in de grond of het water te kunnen zetten. Zet een paar stekjes bij elkaar in een potje en doe er een zakje overheen om de luchtvochtigheid rondom de stekjes te verhogen.

Extra tips:
Deze planten zijn erg gevoelig voor spintmijt, die erg houdt van de mooie groene klimopblaadjes. Daarom zijn de planten binnenshuis soms niet zo makkelijk gelukkig te houden, terwijl ze buiten bijna onverwoestbaar zijn. Check je plant dus regelmatig op kleine webjes die de spintmijt verraden. Het is lastig er helemaal van af te komen, maar je kunt ze wel in toom houden door de planten regelmatig af te spoelen onder de douche.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 2/4
Water: 3/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’

Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo