Ficus elastica stekken

Ficus elastica stekken

Ficus elastica stekken

Naam: Rubberplant
Latijnse naam: Ficus elastica

Nu siert deze plant menige woonkamer, maar vroeger werd hij gebruikt om rubber mee te maken. De witte vloeistof die uit de plant stroomt als je hem doorsnijdt, was het basisproduct voor rubber. Je kunt deze stekmethode ook gebruiken voor andere Ficussen, zoals de Ficus lyrata, Ficus benjamina of Ficus benghalensis.

Hoe stek je de Ficus?
Met een schoon en scherp mes of een goede snoeischaar knip je de top uit de plant. Per stek heb je eigenlijk alleen maar een stukje stam met één blad nodig. Maar je kunt er ook voor kiezen om een langere stek te knippen, een stam met maximaal vier bladeren. De stam zal gaan bloeden met een witte vloeistof zodra je hem doorsnijdt. Die vloeistof kan irriteren en mag dus niet op je handen komen. Dep de wond van de stam schoon.
Je kunt de stek zowel in het water als direct in de grond zetten. In het water zal de plant wat sneller groeien. Na een paar weken zijn de wortels zo’n vijf tot tien centimeter en kun je de stek in de grond zetten.
Zet je hem direct in de grond? Gebruik dan een stek met maar één of twee bladeren en maak er een klein kasje met een plastic zakje overheen. Hierdoor drogen de bladeren minder snel uit. Hou de grond licht vochtig, totdat je voelt dat de stek steviger in de grond staat en dus wortels vormt. Vanaf dan kan het kasje weg en kun je de grond ietsje droog laten worden tussen het water geven door.

Extra tips:
Het voordeel van het snoeien van je Ficus is dat de moederplant er ook een stuk mooier van kan worden. Heb je een Ficus die niet vertakt maar een hoge bonenstaak is, dan heb je kans dat hij na het snoeien niet één maar twee nieuwe takken gaat vormen. Hierdoor wordt je plant veel voller. Verder is de Ficus een mooie, makkelijke plant, die niet zo van verhuizen houdt. Als de plant zich eenmaal heeft aangepast aan z’n plek, laat je hem het best daar staan.

Verzorgingsadvies:
Standplaats: 3/4
Water: 2/3
Stekmoeilijkheidsgraad: 2/3
*Bekijk voor een uitgebreide toelichting het boek ‘Stek Je Plant’


Wil je meer leren over het stekken van je planten?

Neem dan eens een kijkje in mijn boek Stek Je Plant op Bol.com. Het boek staat vol met mooie foto’s van planten en veel informatie over stekken en plantenverzorging en een enorme stekjesgids met de 40 planten die het populairst zijn op Instagram of gewoon heel leuk zijn om te stekken.

Mama Botanicaseo