Plantenvraag: Witte bolletjes op bladeren van de pannenkoekplant

Ik help jou graag je plantenliefde en kennis over kamerplanten te ontwikkelen! Daarom geef ik wekelijks uitgebreid antwoord op een plantenvraag.

’Achteraan op het blad van mijn pannenkoekenplant zitten harde witte bolletjes. Ik zie nergens luis of spint. Ik kan het er heel gemakkelijk afwrijven. Het blad is ook niet lelijk. Wat zou dit kunnen zijn.’

- Evy

Pannenkoekplant.jpg

Hoi Evy! Gelukkig zijn de witte bolletjes aan de achterkant van het blad van de Pilea niet schadelijk! Het zijn in ieder geval geen beestjes. Als je de bolletjes bekijkt, dan zitten niet allemaal bij elkaar, maar zijn ze juist netjes verspreid over het blad.

De bolletjes zijn kalk, die je pannenkoekplant uitscheidt via zijn bladporiën. Dit wordt veroorzaakt door het hoge gehalte kalk in ons kraanwater. De plant neemt dit op met zijn wortels, maar kan het niet gebruiken. Daarom wordt dit via de bladporiën weer uitgescheiden.

Je kunt de bladeren schoonvegen, maar je kunt het ook laten zitten. Wil je voorkomen dat deze witte pukkeltjes op de bladeren komen? Dan kun je regenwater aan je plant geven. Hier zit geen kalk in.

Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag


Wil je meer leren over de lichtbehoefte van jouw kamerplanten?

Bekijk dan mijn boek Een huis vol planten. In dit boek leer ik je alles over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Je kamerplanten staan nooit meer op een te lichte of te donkere plek: voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt!
Bekijk mijn boek Een huis vol planten op Bol.com


Gerelateerde Plantenvragen